nepopravljiva šteta

Diskografi neugodno iznenađeni: Zakon o autorskom i srodnim pravima protivan je direktivi EU i nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske

29.07.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Nakon što je na današnjoj sjednici Vlada usvojila konačan prijedlog nacrta novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, Hrvatska diskografska udruga neugodno je iznenađena činjenicom da je prijedlog Zakona u dijelu koji se odnosi na glazbenu industriju protivan aktualnoj Direktivi Europske unije koja se Zakonom implementira. Također, kažu iz HDU, navedeni prijedlog nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske

U EU Direktivi izričito je propisano da se niti jedna odredba Direktive u zemljama članicama ne smije primjenjivati retroaktivno, niti dovoditi u pitanje akte sklopljene i prava stečena prije 7. lipnja 2021. godine. EU Direktiva ne dozvoljava niti ponovno preispitivanje ugovora, kao niti obvezno kolektivno ostvarivanje prava čime bi se određenim pravnim subjektima omogućio monopol, stoji u priopćenju HDU-a.

Vlada je ipak podržala zadnji nacrt Zakona kojim, suprotno svim praksama i pravnim pravilima, država sada intervenira u privatnopravne odnose između glazbenih izdavača i izvođača, čime je doveden u pitanje opstanak hrvatske glazbene industrije. Za preko 180 tisuća snimaka hrvatske diskografije, u slučaju donošenja Zakona u ovakvom obliku u Hrvatskom saboru, preispitivat će se svi ugovori s izvođačima koji se već godinama izvršavaju te revidirati postojeća prava, što je skandalozno, predstavlja europski presedan te hrvatsku diskografiju stavlja u neodrživ položaj.

Hrvatska diskografska udruga vjeruje da će se u raspravi u Hrvatskom saboru dobro razmotriti ovaj prijedlog Zakona te iz njega ukloniti sporne odredbe. Ninu Obuljen Koržinek, ministricu kulture i medija i premijera Andreja Plenkovića, o svemu su informirali te upozorili na sporne odredbe prijedloga Zakona i Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, te europske organizacije glazbenih izdavača. Uz to, odlazak iz Hrvatske u slučaju usvajanja ovakvog oblika Zakona, najavili su Spotify, Deezer i drugi glazbeni servisi.

  • +35
Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

"Usvajanjem novog Zakona učinila bi se nepopravljiva šteta hrvatskoj glazbi i glazbenoj industriji kao važnom dijelu kulture, ali i cjelokupnom gospodarstvu. Hrvatski glazbeni izdavači godišnje u razvoj izvođača i nove produkcijske snimke ulože više od 30 milijuna kuna. Glazbene izdavačke kuće, naravno uz vlastiti financijski interes, ulažu u karijere glazbenika, i u obliku financijskog doprinosa i radne snage, a osim stalno zaposlenih, zapošljavaju i velik broj vanjskih suradnika i povezanih tvrtki. Sve to uključuje i video produkciju, marketing, novinarstvo te ostale profesionalne, marketinške, kreativne i savjetodavne usluge. Radi se o nekoliko tisuća, što izravno, što neizravno zaposlenih koji žive od toga. Sva ta ulaganja izdavačkih kuća godišnje u Hrvatskoj generiraju više od nekoliko stotina milijuna kuna prihoda od snimanja, kolektivnih prava, koncerata i drugih aktivnosti, što bi usvajanjem Zakona u ovom obliku itekako došlo u pitanje", poručili su iz Hrvatske diskografske udruge.