TVRĐAVA SV. IVANA

Ministarstvo kulture financira obnovu šibenske Tanaje

27.05.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac potpisalo je s Ministarstvom kulture ugovor o korištenju sredstava Ministarstva u iznosu od 75.000 kuna namijenjenih izradi izvedbenog projekta obnove i uređenja šibenske tvrđave Sv. Ivana, poznate i kao Tanaja, izvijestili su iz tog Društva

Važnost ugovora je u tome što će, nakon što bude gotov izvedbeni projekt, biti kompletirana sva projektna dokumentacija koja je potrebna kako bi još jedna šibenska povijesna utvrda bila spremna za prijavu na natječaje za EU fondove, navode iz Društva Juraj Dalmatinac.

Društvo već neko vrijeme radi na stavljanju u funkciju vrijedne šibenske baštine koja je godinama bila neiskorištena i prepuštena zubu vremena.

Volonteri iz društva, ljubitelji starina, izradili su sve potrebne projekte i, u suradnji s Gradom Šibenikom, dokumentaciju za aplikaciju za europske fondove projekta rekonstrukcije i revitalizacije tvrđave Barone. Projekt je prihvaćen, a EU je za njega izdvojila milijun eura.

Izrada dokumentacije za tvrđavu sv. Ivana trajala je oko godinu dana, zahvaljujući uspješnoj suradnji s Gradom Šibenikom, gdje su prepoznali važnost projekta za grad i širu regiju.

Počelo je s izradom geodetskog snimka tvrđave, potom je u Gradskoj knjižnici održana javna tribina, te su svi građani i zainteresirana stručna javnost pozvani da daju doprinos promišljanju sadržaja na obnovljenoj utvrdi.

Nakon analize prijedloga, zaključeno je kako bi tvrđava trebala biti namijenjena prvenstveno djeci i mladima, s odgovarajućim obrazovnim i zabavnim sadržajima, tako da je već zovu i Dječjom tvrđavom.

Na osnovu prijedloga Društvo je osiguralo sredstva za izradu idejnog rješenja tvrđave sv. Ivana, koje su izradili zagrebački arhitekti Dina Vulin Ileković i Boris Ileković.

Kako bi se projekt mogao nastaviti, Šibenik je od Ministarstva turizma dobio 250.000 kuna za izradu idejnog i glavnog projekta uređenja utvrde, a viješću o pribavljenom novcu za izradu izvedbenog projekta zaokružena je cjelina i stvoreni su uvjeti za ostvarenje još jednog uspješnog šibenskog projekta, poput uređenja tvrđave Barone, naglašavaju u Društvu Juraj Dalmatinac.

Tvrđava sv. Ivana bi po idejnom rješenju trebala postati mjesto koje građani Šibenika i njihovi gosti često i rado posjećuju, dobro povezana s gradskim tkivom osvijetljenom i uređenom pješačkom i kolnom vezom, te zračnim tramvajem.

Sadržaji koji bi svakodnevno bili pristupačni građanima su šetnja, trim i jogging staza uokolo cijelog kompleksa, vidikovac i caffe s terasom.

Posebno zanimljivo je uređenje sjevernog, izduženog dijela tvrđave, poznatog kao "Kliješta" ili "Tanaja", gdje bi se nalazio novi glavni sadržaj namijenjen prvenstveno djeci i mladima nazvan KID'S LAB2 koji se sastoji od povijesnog laboratorija i zelenog labirinta.

Riječ je o međunarodno atraktivnom konceptu kampusa sa smještajnim kapacitetima u kojem bi se održavale kraće ili duže tematske radionice stručnog karaktera tijekom cijele godine.

Interaktivni zeleni labirint zamišljen je kao interaktivna igra sa zadacima u kojoj sudionici obilaska dobivenom karticom ili narukvicom evidentiraju prolaske kroz informativne 'ciljeve' i tako rješavaju određene edukativne zadatke.

U predjelu između labirinta i zidina nalazi se kinetički eko park sa spravama za sve uzraste, čija uporaba generira struju. Tijekom korištenja sprave stvaraju električnu energiju koja bi se akumulirala i koristila za osvjetljavanje parka i, po mogućnosti, ostalih površina tvrđave.