POTPORE ZA KNJIŽEVNOST

Ministarstvo financira nove romane Rudan, Savičević, Baretića...

20.12.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture je objavilo rezultate natječaja za poticanje književnog stvaralaštva za 2013. godinu, a izdvojeni iznos je za 200 tisuća viši u odnosu na prošlu godinu, te iznosi milijun i 700 tisuća kuna. Među izabranim autorima se nalaze mnoga poznata imena, poput Renata Baretića, Ludwiga Bauera i Olje Savičević Ivančević, čije nove romane možemo očekivati sljedeće ili najkasnije 2014. godine

Ministarstvo kulture je putem Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva od 162 pristigla projekta odlučilo sufinancirati 53 autora odnosno 53 projekta, navodi se u priopćenju koje je danas poslano medijima iz Runjaninove 2. Ukupni iznos od milijun i 700 tisuća kuna je je povećanje za 210.000 kuna u odnosu na 2012. godinu, kad je – podsjećaju iz Ministarstva kulture - odobreno 50 potpora u ukupnom iznosu od oko milijun i pol kuna.

Ni ove godine nije dodijeljena godišnja potpora budući da se, prema mišljenju Povjerenstva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2013. godini (a koje čine Ervin Jahić, Dinko Telećan, Zoran Ferić, Tatjana Gregurić Jukić i Irena Lukšić), nijedan projekt nije toliko izdvajao svojom kvalitetom i obimom. Povjerenstvo je stoga odlučilo dodijeliti veći broj manjih potpora – 28 polugodišnjih u iznosu od 42.000 bruto i 25 tromjesečnih u iznosu od 21.000 bruto za veći broj kvalitetnih projekata. Nadalje, za 2013. godinu prijavljeno je 18 prijevodnih projekata od kojih je sufinancirano 11. Najviše se sufinancirano prijevoda s francuskoga (4), a od ostalih jezika s po jednim naslovom zastupljeni su urdski i kineski te latinski, talijanski, ruski, njemački i engleski.

Sufinanciran je i autorski rad na 19 romana, pet zbirki poezije, četiri knjige eseja, jednom stripu te nizu knjiga umjetničke proze. A kada je riječ o domaćoj prozi, polugodišnje su potpore, između ostalih, dobili Miroslav Mićanović, odlična spisateljica za mlade Nada Mihelčić, Olja Savičević Ivančević (koja piše roman radnog naziva 'Ljubavni romani'), ugledni prevoditelj s njemačkog Andy Jelčić, koji se okušava s romanom 'Only You', te još i Renato Baretić, Franjo Janeš, Dražen Katunarić i drugi. Kada je pak riječ o tromjesečnim potporama, s njima će moći raspolagati Mima Simić (za pisanje zbirke priča 'Moja djevojka'), Ludwig Bauder (za 'Toranj kiselih jabuka'), Nebojša Lujanović, Davor Mandić, Zoran Pilić, Vedrana Rudan i drugi. Šestomjesečnu potporu je dobila i Nada Gašić, za treći dio svoje zagrebačke tetralogije, koji je zasad naslovljen 'Četiri plamena, led'.

Među prijevodima koje je podržalo Ministarstvo kulture nalaze se i roman 'The Sheltering Sky' Paula Bowelsa, koji prevodi Martina Činin-Šain, dok s francuskog na hrvatski Vladimir Gerić prevodi 'Cyrana de Bergeraca' Edmunda Rostanda. Zvonimir Mrkonjić će pak s francuskog prevesti 'Fauna' Stephanea Mallarmea, dok Tvrtko Klarić s talijanskog jezika prevodi autobiografsku prozu Prima Levija. Svi spomenuti su dobili šestomjesečne potpore od 42 tisuće kuna za svoj napor.

Među pjesnicima su tromjesečne potpore dobili, između ostalih, Zoran Kršul, Ivan Herceg, Tatjana Gromača, a vrijedi obratiti pozornost i na 'Antologiju klasične kineske poezije' na kojoj radi Vojo Šindolić i koji je za to dobio tromjesečnu potporu.