u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Milko Valent predstavio roman 'Ledene haljine': Riječ je o beskompromisnom obračunu s tabuima incesta, pedofilije, holokausta i pobačaja

26.04.2022 u 09:12

Bionic
Reading

Nagrađivani književnik Milko Valent predstavio je u ponedjeljak svoju knjigu "Ledene haljine", peti roman iz pera tog intrigantnog i provokativnog autora u kojemu se beskompromisno obračunava s tabuima incesta, pedofilije, holokausta i pobačaja

Na promociji u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Ivana Kalogjera iz Valentova nakladnika Profila istaknula je kako je riječ o višestruko nagrađivanom, na mnoge strane jezike prevođenom prozaiku, pjesniku, dramatičaru, esejistu i kazališnom kritičaru, u čijim se tekstovima osjeća dječja zanesenost i strast prema pisanju.

Pisac i kritičar Damir Radić napomenuo je da je Valent na književnoj sceni prisutan od sredine 80-ih godina prošloga stoljeća, s djelima koji su nezaobilazno mjesto hrvatske književnosti.

Peti roman u bogatom opusu od 35 knjiga

"Ledene haljine" peti je roman u njegovom bogatom opusu od 35 knjiga poezije, proze, drame, eseja i kritike, kazao je Radić. Njime se Valent, osam godina nakon "Umjetnih suza", trećeg najopsežnijeg romana u povijesti hrvatske književnosti, vraća proznoj formi.

"U 'Ledenim haljinama' opet imamo obiteljsku problematiku u čijem je središtu jedna balzacovska tema – siromaštvo, a u svemu tome ima i jednog dickensovskog prizvuka", istaknuo je Radić. Glavna protagoniskinja Valentove nove knjige briljantna je zagrebačka studentica Nina.

Valent je kazao kako je rođen u siromašnoj radničkoj obitelji ali da je, za razliku od svoje glavne junakinje, on prihvatio to svoje "sudbinsko siromaštvo" i odbio ponuđenu akademsku karijeru te tako i danas živi od pisanja, dakle, siromašno. Nikada ga nije zanimala žanrovska književnost, napomenuo je, a ono što ga od prvoga susreta s pisanom riječju privlači književnosti su, kako je rekao, "neobični likovi koji se po mnogočemu razlikuju od mnoštva".

"Mene ne zanimaju likovi takozvanih malih, običnih ljudi koji se nađu u nesvakidašnjoj situaciji pa se s time nose kako znaju i umiju. Upravo suprotno, od početka moje fascinacije književnošću mene zanima kako se neobičan čovjek, kojega bismo mogli nazvati čudakom ili čak i genijem, a ponekad i klaunom, snalazi u društvu običnosti, u tzv. stvarnosnom kontekstu svakodnevnog življenja", pojasnio je Valent.

On se oduvijek u svojim djelima bavi tabuima – u ovoj knjizi to su tabui incesta, pedofilije, holokausta, pobačaja. Pisac je kazao kako se on napada ne boji: "Zbog svoje književnosti ja sam spreman podnijeti i napade i pohvale", rekao je Valent, koji je svoju poetiku opisao kao "psihotični realizam".

Ulomke iz knjige čitala je pjesnikinja i glazbenica Zrinka Posavec.