Glazbeno-poetska večer

Zrinka Posavec oduševila publiku u Lisinskom

10.03.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Već godinama Zrinka Posavec, glazbenica, pjesnikinja i pjevačica, organizira koncerte u svom rodnom Đakovu povodom Međunarodnog dana žena, a ove je godine odlučila privući zagrebačku publiku. Glazbeno-poetska večer, koju je idejno zamislila i režirala Lana Barić, bila je pun pogodak za one koji su ovaj dan željeli obilježiti na malo drugačiji način. Mala dvorana Vatroslava Lisinskog bila je ispunjena do posljednjeg mjesta

'Bilo je zadovoljstvo i stvarati i izvoditi ovaj koncert. Od samog početka znala sam da je ideja odlična. Lana Barić je osmislila sjajan koncept, spojili smo poeziju i glazbu. Dali smo glas svim ženama i kroz umjetnost, radost stvaranja i kreativnost! Na najbolji način proslavili smo Dan žena', izjavila je emotivna glazbenica.

Večer je započela etno programom, pjesmama s njenog posljednjeg albuma 'Pjesme o ljubavi i tijelu'. Autorske pjesme pisane po uzoru na liriku tradicijskih pjesama, 'Kos', 'Jorgan', 'Božur' donijele su dašak flamenca, jazza i world musica. Prve gošće bile su klapa Cesarice koje su sa Zrinkom izvele 'Jabuku', a potom samostalno 'Sanjaj me', već poznatu klapsku verziju hita Novih fosila.

Glumice Jelena Perčin, Sanja Milardović, Sandra Lončarić i pjesnikinje Sanja Baković i Monika Herceg u poetskom su dijelu izvodile suvremenu žensku poeziju domaćih pjesnikinja Olje Savičević Ivančević, Monike Herceg, Sanje Baković, Lidije Deduš, Jelene Miholjević, Martine Vidaić i Zrinke Posavec. Poezija je tako dobila pozornost kroz dojmljive izvedbe.

Koketna i vrckava između pjesama, svojim je šalama Posavec nasmijavala publiku. 'Žene jako vole muškarce tako da čestitam Dan žena muškarcima koji vole žene. Onima koji svoje žene maze, paze, dobri su ljubavnici, poklanjaju ih, pomažu im, peru, kuhaju. Njima čestitam Dan žena! Najviše ipak onim dobrim ljubavnicima', čime je izmamila ogroman pljesak i žena, ali i muškaraca u publici.

Ninčevićeva i Runjićeva 'Manuela', a potom 'Selma' Bijelog dugmeta u emotivnoj i ogoljenoj izvedbi uz pratnju Ele Radman Mršić na violončelu bile su uvod u glazbeni ciklus o ženama.

Uz podršku svojih igranih pratećih glazbenika, pijanistice Kristine Bjelopavlović Cesar, Borne Šercara na bubnjevima, Zvonimira Šestaka na kontrabasu, Marija Igreca i Ambrozija Puškarića na gitarama, Zrinka je imala široki teren za glasovno eksperimentiranje pri čemu je posebnu čar dobila pjesma 'One bi htjele' Daleke obale u novom jazzy čitanju.

Posljednji je dio koncerta bio rezerviran za nove pjesme koje je ovom prilikom Zrinka skladala na tekstove pjesnikinje Romane Brolih. 'Prošetat ću psa', 'Dečko, dečko', 'Trik' naći će se na njenom novom studijskom albumu koji je krenula pripremati. Glazbeno-poetska večer završena je zajedničkom izvedbom svih sudionika, njih 19, koji su poslali snažnu poruku za kraj pjevajući 'Hrabre ljude'.