nedjelja, 8. svibnja

Nedužnog su ga mučili čak 15 godina u Guantanamu, a o svemu je napisao dnevnik koji je postao bestseler. Bivši zatvorenik Mohamedou Ould Slahi novi je gost Filozofskog teatra

15.04.2022 u 12:04

Bionic
Reading

'Vizija pakla, strašnija od Orwella, strašnija od Kafke', tako je najpoznatiji pisac špijunskih trilera u povijesti John le Carré opisao 'Dnevnik iz Guantanama', potresno svjedočanstvo Mohamedoua Ould Slahija koji će biti gost novog Filozofskog teatra u nedjelju 8. svibnja u 20 sati

Zloglasni zatvor Guantanamo na Kubi otvoren je prije točno 20 godina, nedugo nakon 11. rujna, a i danas je i dalje otvoren premda je dokazano da se radi o očitom kršenju ljudskih prava i načela pravne države. Tadašnji predsjednik Barack Obama u nekoliko je navrata obećao da će zatvoriti Guantanamo, a priznao je i da "smo mučili neke ljude“.

U međuvremenu su mnogi progovorili, a prvi među njima koji je digao najviše prašine i po prvi puta pružio uvid u užas "tehnika ispitivanja" Bushove administracije, bio je Mohamedou Ould Slahi. On je u Guantanamu proveo čak 15 godina bez optužbe, mučen na sve moguće načine, od lišavanja spavanja za vrijeme prvih 70 dana ispitivanja do zloglasnog waterboardinga. Mohamedou Ould Slahi rođen je u Mauretaniji 1970. i kada je sa 18 godina dobio stipendiju Društva Carl Duisberg da studira u Njemačkoj, napustio je svoju zemlju kao jedan od prvih iz mauretanijskog grada Rossou da studira u inozemstvu.

Ranih 90-ih prekinuo je studij i sedam tjedana boravio u Afganistanu gdje se Al Kaida tada, uz podršku Sjedinjenih Država, borila protiv prosovjetske vlade. Razočarao se brzo i vratio u Njemačku i završio studij. Ostao je u kontaktu s nekim od bivših suboraca koji su kasnije povezani s Osamom Bin Ladenom. Radio je kao inženjer u Njemačkoj i Kanadi, te se vratio u Mauretaniju 2000. godine gdje će biti prvi puta uhićen a onda kasnije prebačen i mučen u zatvorima u Jordanu i Afganistanu, pa u Guantanamo. Slahi nikada nije optužen za krivično djelo, kao ni njegovi mučitelji.

Na hrvatskom jeziku, u izdanju Profila, 2016. godine izašao je Dnevnik iz Guantanama koji je Mohamedou pisao u samici u tom zatvoru. Njegovi odvjetnici pravnim su se sredstvima borili skoro sedam godina kako bi dobili dozvolu za objavljanje knjige, a kada se to konačno dogodilo 2015., on je već bio u zatvoru više od deset godina. Knjiga je odmah postala bestseler na uglednoj listi New York Timesa, ali on to nije znao i još je 5 godina proveo u zatvoru. Ulomke iz njegova dnevnika, kao podršku nedužnom čovjeku, čitali su Nick Cave, Brian Eno, Colin Firth, Benedict Cumberbatch i mnogi drugi… Prošle godine i u našim kinima igrao je hvaljen film Mauritanac u kojem njegov lik tumači francuski glumac alžirskog porijekla Tahara Rahima, a hrabru odvjetnicu Nancy Hollander - koja ga je na kraju uspjela osloboditi - tumači dvostruka oskarovka Jodie Foster koja je dobila Zlatni globus za odličnu izvedbu.

Odnedavno je Mohamedou Ould Slahi aktivan i u kazalištu, kao pisac u rezidenciji Noord Nederlands toneeel / Club Guy & Roni u Groningenu u Nizozemskoj gdje je bio koscenarist plesne predstave pod nazivom Sloboda. S intrigantnim gostom Filozofskog teatra koji prvi puta dolazi u Hrvatsku razgovarat će filozof i urednik Filozofskog teatra Srećko Horvat.