BROJNI PROJEKTI U PRIPREMI

Marseille - europska prijestolnica kulture 2013.

09.01.2013 u 15:43

Bionic
Reading

Francuski grad Marseille odabran je za europsku prijestolnicu kulture 2013, a bogat program kulturnih i umjetničkih događanja u kojemu će do kraja godine sudjelovati gotovo 90 gradova s oko dva milijuna stanovnika francuske regije Provanse počinje 12. i 13. siječnja svečanim otvorenjem projekta Marseille-Provansa, koje će biti popraćeno brojnim proslavama i izložbama

Središnja tema ovogodišnjeg programa europske prijestolnice kulture je 'Sharing the South', usmjerena na razmjenu bogatog kulturnog i umjetničkog života provansalske regije kroz stotine izvanrednih kulturnih događanja svih vrsta - kazališnih predstava, koncerata i izložaba - koji će biti tijekom čitave godine organizirani diljem te regije, a obuhvatit će gradove kao što su Aix-en-Provence, Arles, Aubagne, Gardanne, Istres, La Ciotat, Martigues, Salon-de-Provence i Marseille

Uz glazbu, ples, vizualne umjetnosti, kazalište i izložbe, brojni događaji 's naglaskom na inovativnost, originalnost i neočekivano' bit će posvećeni urbanoj kulturi, uličnoj umjetnosti, kinu i književnosti te digitalnim umjetnostima i gastronomiji, poput primjerice izložbe o oblacima u Arlesu, otvorenja nove planinarske staze GR2013, izložbe Picassovih keramičkih djela, prikupljanja originalnih priča s područja Mediterana i slično.

Marsejski program europske prijestolnice kulture osmišljen je kao priča u tri poglavlja temeljena na trima glavnim prednostima te regije - otvorenosti prema svijetu, otvorenosti prema prirodi i bogatstvu njezina identiteta koje se ogleda u opširnom programu događanja: 'Marseille-Provence kao domaćin cijelom svijetu' (od siječnja do svibnja), 'Marseille-Provence pod otvorenim nebom' (od lipnja do kolovoza) te 'Tisuću lica regije Marseille-Provence' (od rujna do prosinca). U razdoblju od 12. siječnja do 31. prosinca 2013. u planu je gotovo 500 različitih kulturnih događanja u kojima će sudjelovati oko stotinjak lokalnih zajednica.

Poseban je naglasak na podršci talentiranim mladim europskim umjetnicima kao svojevrstan hommage velikanima umjetnosti čije je stvaralaštvo uvelike inspirirano tom mediteranskom regijom - među njima su Van Gogh, Dufy, Picasso, Cesar i Le Corbusier. Takav je primjer novi model kreativne produkcije nazvan 'Euromediteranski ateljei', kreativno čvorište koje je rezultat suradnje društvenog, kulturnog i gospodarskog sektora regije. Obuhvatit će tvrtke, institucije, neprofitne organizacije i bolnice koje će otvoriti svoja vrata lokalnim, europskim i mediteranskim umjetnicima te im omogućiti otkrivanje novih područja koja nisu uobičajeno povezana sa suvremenim umjetničkim stvaralaštvom.

Deseci umjetnika osmišljavaju program raznovrsnih kulturnih događanja, izložaba, predstava, festivala i drugih društvenih okupljanja koja će obilježiti program europske prijestolnice kulture 2013, a u kreativni je proces uključeno i lokalno stanovništvo te mediji i institucionalni partneri koji su prikupili i organizirali zbirke fotografija, pisanih i zvučnih materijala posvećenih lokalnoj zajednici i baštini. Tijekom 2013. urbani krajobraz regije bit će upotpunjen otvorenjem niza novih kulturnih ustanova - muzeja, koncertnih dvorana, galerija i umjetničkih studija - koje su za gradove Marseille, Arles, Aix, La Ciotat i Aubagne projektirali suvremeni arhitekti iz Provanse i svijeta.

Od pokretanja te inicijative 1985, začete na prijedlog tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri, europska prijestolnica kulture služi kao važno sredstvo zbližavanja građana Europske unije, istodobno igrajući važnu ulogu u osiguravanju gospodarske koristi i unapređenju lokalne infrastrukture.

Kako se ističe u najavi programa na stranicama Veleposlanstva Francuske u Zagrebu, u razdoblju gospodarske krize koja potresa svijet osobito je važan ekonomski aspekt toga velikog kulturnog projekta kao moćne sile u poticanju gospodarskog i kulturnog razvoja grada Marseillea i okolne regije te njezina boljeg pozicioniranja na gospodarskoj i kulturnoj karti svijeta: očekuje se da će tijekom 2013. tu regiju posjetiti više od 12 milijuna posjetitelja iz čitavog svijeta. U sklopu projekta u izgradnju ili obnovu kulturne infrastrukture uloženo je više od 650 milijuna eura.

'To je izvanredna prilika i poticaj gradu-organizatoru da usmjeri nove energije u svoj kulturni život, ali i da istodobno pred očima čitavog svijeta prođe kroz proces transformacije, učvrsti svoju prisutnost na međunarodnoj sceni te udahne novi život svojem turističkom sektoru', izjavio je predsjednik organizacije zadužene za projekt 'Marseille-Provence 2013' Jacques Pfister

Uz Marseilles, titulu europske prijestolnice kulture 2013. nosi slovački grad Košice