'RIJEČI, RIJEČI, RIJEČI'

Marku Grčiću uručena nagrada Fonda Miroslava Krleže

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 16:19
  • Objavljeno 07.07.2009 u 16:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nagrada Fonda Miroslava Krleže Društva hrvatskih književnika uručena je Marku Grčiću za knjigu eseja 'Riječi, riječi, riječi', a dodijeljena su i spomen-priznanja likovnim umjetnicima Josipu Vaništi te Zlatku Boureku

Nagrađena knjiga Marka Grčića, pjesnika, prevoditelja, književnog kritičara, esejista i novinara, donosi 65 eseja i kritičko-esejističkih prikaza koji su većinom objavljivani u tjedniku Globus između 2002. i 2004.

'Naoko pisani prigodno za novine, na teme koje su birale svoga autora, gotovo i više nego što je autor birao njih, ti eseji dišu iz svoje knjige stilski ujednačenim ritmom i govore proumljenom istinom koja nije nastajala ni u redakciji, ni za račun skrivanih vlasničkih interesa, niti se povlačila stranačkim stranputicama', stoji u obrazloženju koje je pročitao Branko Hećimović, predsjednik Stručne komisije za dodjelu nagrade.

Skupljeni u knjigu, Grčićevi eseji smještaju se u suvremenu hrvatsku književnost, a svome autoru već stečeno ugledno mjesto u njoj do kraja potvrđuju, ističe se.

Stvaralaštvo Marka Grčića, čije se 'shvaćanje novinarstva ne može odvojiti od književnosti', u obrazloženju je uspoređeno s književnicima koji su 'mislili književno, a pisali za novine', kao što su bili Matoš, Cihlar Nehajev, Horvat i Hergešić.

Zahvalivši na nagradi, Grčić je govorio o slaboj recepciji Krleže kod mladih danas jer ne mogu razumjeti temelje njegova svijeta, no, ocijenio je, taj zid ipak nije nepremostiv.

Josip Vaništa dobio je spomen-priznanje Fonda za realizaciju Krležinih portreta, koji, napominje se u obrazloženju, zrače dubokim psihološkim poniranjem u osobnost tog hrvatskog književnika.

Slikaru, crtaču, grafičaru i scenografu Zlatku Boureku priznanje Fonda dodijeljeno je 'za osobiti doprinos u likovnom oblikovanju i vizualizaciji Krležina književnog djela', s obzirom da je 1965. napravio animirani film nadahnut Krležinom baladom, a 1970. scenografiju na predstavi 'Kraljevo' u kazalištu Gavella.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi