U VENEZUELI

Mario Vargas Llosa priključuje se protestima protiv diktature

03.04.2014 u 15:59

Bionic
Reading

Peruanski nobelovac Mario Vargas Llosa, jedan od vodećih romanopisaca i esejista u Latinskoj Americi, izjavio je da će se u Venezueli pridružiti protestima opozicijskih stranaka protiv predsjednika Nicolasa Madura

Slavni autor romana 'Grad i psi' 'Zelena kuća' 'Jarčevo slavlje' optužio je venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura da želi uvesti 'diktaturu inspiriranu kubanskim modelom vlasti'. Kazao je da će sve zemlje Latinske Amerike biti u opasnosti ako Maduro uspije u svojim namjerama.

U demonstracijama protiv njegove vlade u zadnja dva mjeseca ubijeno je 39 ljudi. Žrtve su bile pripadnici podjednako vladajuće i opozicijskih stranaka, budući da su tisuće zagovornika obiju strana izašle na ulice.

Nemiri su u Venezueli započeli 4. veljače i prerasli u nacionalni pokret koji ukazuje na rastuće probleme: ekonomsku krizu, visoku inflaciju, porast kriminala i policijsku brutalnost.

Predsjednik Maduro tvrdi da su protesti dio desničarsko organizirane 'urote', potpomognute iz Amerike, s namjerom da svrgnu demokratski izabranu vlast.

Llosa je već kazao kako će otputovati u Venezuelu 12. travnja, kako bi prisustvovao konferenciji u organizaciji opozicijske koalicije 'Cedice'.

'Pridružit ću se ostalim liberalima i ponuditi podršku i solidarnost svima koji se bore protiv Madurove diktature', objasnio je 78-godišnji pisac, poznat po svojim kritikama kubanske vlade i političke opresije u Kini.