'EAST OF THE WEST'

Manjinske hrvatske koprodukcije u Karlovim Varima

01.06.2016 u 16:47

Bionic
Reading

U natjecateljskom programu 'East of the West' Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koji će se održati od 1. do 9. srpnja, prikazat će se dvije manjinske hrvatske koprodukcije - dugometražni prvijenac slovenskog redatelja Žige Virca 'Houston, imamo problem!' i dugometražni igrani film 'Kuća drugih' gruzijskog redatelja Rusudana Glurjidzea

'Oba filma bit će prikazana u natjecateljskom programu 'East of the West', koji donosi prve i druge filmove talentiranih redatelja iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza', izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar

Houston, imamo problem!' istražuje mit o tajnom multimilijunskom ugovoru kojim su Sjedinjene Američke Države kupile jugoslavenski svemirski program ranih šezdesetih.'Redatelj se kroz obilje arhivskih snimki vraća u doba Hladnog rata, svemirske utrke i NASA-inog slijetanja na Mjesec te na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija.

Dugometražni igrani film 'Kuća drugih' koprodukcija je Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske koja govori o dvije obitelji koje su preživjele kratak, ali razoran građanski rat. Kako su bili na strani pobjednika dodijeljena im je kuća poraženih, ali se bez obzira na to čini kako i dalje ne mogu graditi život u miru jer se rat nastavlja u svakodnevnom životu, jer su bitke i dalje prisutne ali se ovaj put vode unutar njih samih, ističe se u priopćenju.

Ove se godine festival u Karlovim Varima održava 51. put i jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije. Godišnje se ondje prikaže više od 200 najnovijih filmskih naslova, a prati ga više od 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta.