MARULIĆEVI DANI

'Mala čuda' najbolja predstava, '64' Tene Štivičić najbolji tekst

28.04.2022 u 22:02

Bionic
Reading

Autorski projekt Sanje Milardović 'Mala čuda' najbolja je predstava u cjelini, a drama Tene Štivičić '64' najbolji suvremeni dramski tekst 32. Marulićevih dana, koji su u četvrtak navečer svečano zatvoreni dodjelom nagrada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu

O dobitnicima nagrada Marul ​odlučivao je žiri ​u kojemu su bili dramatičar Tomislav Zajec, redateljica Nenni Delmestre, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, kostimografkinja Irena Sušac i dramatičarka Ivana Vuković.

Predstava "Mala čuda" Sanje Milardović, koprodukcija Teatra Exit i Umjetničke organizacije Teatrum, ocijenio je žiri, "u svim je segmentima pokazala čistoću izvedbenih postupaka, iznijevši priču o intimnim previranjima protagonistice na originalan i maštovit način".

Ova predstava potvrđuje važnost davanja vidljivosti nezavisnim kazališnim produkcijama zbog raznovrsnosti i suvremenosti festivalskih programa, istaknuo je žiri dodijelivši "Malim čudima" nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Predstavi "U agoniji" Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu pripale su tri nagrade te je tako Vid Adam Hribar dobio Marula za dramaturgiju, Ivica Buljan za režiju, a Nina Violić za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Laure Lenbach.

Svojom adaptacijom Krležina teksta Hribar je "ponudio izvedbeni materijal u formi trilera u kojem svaka rečenica svojim pročišćenim sadržajem dobiva novo i suvremeno značenje čime istovremeno nudi uzbudljiv materijal izvođačima", ocijenio je žiri.

Buljan je, ističe se u obrazloženju, "otvorio široki prostor igre kvartetu izrazito raspoloženih protagonista pruživši im slobodu da unutar pregnantne atmosfere krležijanskog svijeta svi redom dosegnu vrhunac glumačke interpretacije", a Nina Violić "hrabro je i beskompromisno otvorila put u novo čitanje jednog od stožernih likova hrvatske drame".

Tekst Tene Štivičić "64", u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda, nagrađen je Marulom za suvremeni dramski tekst festivalske predstave. U njemu autorica "vještim dramskim rukopisom... suvremenoj hrvatskoj dramskoj literaturi donosi ženski lik koji unutar prepoznatljivih narativnih okvira uspostavlja prostor vlastite neovisnosti i bori se za njega u svakom aspektu teksta".

Katarini Romac dodijeljena je nagrada za glumačko ostvarenje za ulogu Paščoke u predstavi "Usidrene​" Elvisa Bošnjaka nastale u koprodukciji GDK Gavella, HNK Split i HNK Zadar. Lik Paščoke u njezinoj interpretaciji, smatra žiri, "svojim unutarnjim integritetom sazdanim na čistoj iskrenosti i prostodušnosti nudi kontinuiranu protutežu suzdržanosti i agresivnosti izoliranog dalmatinskog mjesta".

  • +8
Tena Štivičić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nagrada za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu itd.) ​dodijeljena je ​Ivanu Marušiću Klifu za video-projekcije u predstavi "Ja sam ona koja nisam" (Zagrebačko kazalište mladih), koje "likovno prodiru u strukturu predstave stvarajući komentar stanja likova od šaljivog dodatka glumačkog igri do kaleidoskopskog kolaža kao vizualne pozadine".

Nagrad​u​ žirija čitatelja Slobodne Dalmacije za glumačko ostvarenje dobila je Dea Presečki za naslovnu ulogu u predstavi "Matijaš, grabancijaš, dijak" (HNK Varaždin). Ona je, obrazložili su, svoju ulogu ​i​zuzetno uspješno ostvarila prikazujući naslovni lik kao čovjeka i čarobnjaka, ali istodobno i kao spletkara i moralista.

​Publika ​Marulićevih dana ocjenjivala je predstave ​ocjenama od 1 do 5 te je najveću prosječnu ocjenu od 4,87 dobila drama "64" Tene Štivičić u izvedbi beogradskog kazališta Atelje 212.

​Festival se održao u organizaciji HNK Split od 21. travnja, a za nagrade se natjecalo deset predstava.

Nakon osam festivalskih dana, deset predstava u natjecateljskoj konkurenciji i popratnog programa, festival ​j​e zatvorenim proglasi​o pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport​ Tomislav Đonlić​.

Nakon dodjele nagrada dubrovačko Kazalište Marina Držića izvan konkurencije izvelo je predstavu "Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije" Tibora Hrs Pandura i Livije Pandur prema B.M. Koltèsu i W. Shakespeareu.