GALERIJA ULRICH

Majka i kćer na izložbi Ljubav na prvi pogled

19.03.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Dvije izložbe slikarica Zorice Turkalj i Nine Bell, majke i kćeri, otvorene su u galeriji Ulrich u Zagrebu, obje pod nazivom 'Ljubav na prvi pogled'

'Riječ je o izložbama dviju izuzetnih i osebujnih autorica. I dok je Zorica Turkalj godinama vjerna određenim motivima, leptirima, Nina Bell, iako pripada glumi, dobro vlada slikarskim metierom, fascinirana je New Yorkom', rekla je likovna povjesničarka i kritičarka Sanda StanaćevBazjek, na otvorenju izložbi slika majke i kćeri, u isto vrijeme i u istom prostoru.

Na izložbama su prikazane različitosti i osobnosti majke i kćeri, no njihove dvije priče ima smisla objediniti, dodala je.

Naglasila je da se doajenka hrvatskog slikarstva Zorica Turkalj, koja je baštinila najbolje od hrvatskog pejzažnog slikarstva, i ovaj put na izložbi predstavlja leptirima, ali opet je drugačija, donoseći nešto novo od svog promišljanja.

'Zoričine slike pokazuju snagu slikarstva 'novog simbolizma' i nadrealističkih naznaka u antropomorfiziranim tijelima leptira. Uspostavivši u potpunosti kontrolu nad slikarskim materijalom i materijom, uspostavila je viziju ljepote i moći prirode, izravnu viziju boljeg sutra i pronađenog 'izgubljenog raja'. Leptir i cvijet, boja i svjetlost, gracilnost i snaga, ljepota i njezina prolaznost, vječnost i konačnost. Eros i Thanatos', istaknula je Stanaćev Bazjek.

Govoreći o izložbi Nine Bell, rekla je da na Nininim slikama postaje jasna njezina fascinacija New Yorkom. "U pogledu na takav grad oko teži širokom prostoru, a Nina ga sabire, zbija u jedan kadar, reducira i ističe bitno, svodi predložak do granice prepoznatljivosti. Ulice i mjesta velegrada postaju intimni, kontenplativni prostori. Prostori koje je Nina Bell živjela i doživjela", navela je likovna kritičarka Stanaćev Bazjek.

Naglasila je da se u slikama Nine Bell vide i mentorski utjecaji majke na kćer. 'Majka ju je upućivala u svijet kolora i oblika, što se vidi u svakom Nininom ciklusu, istodobno joj puštajući umjetnički slobodu', zaključila je.

Zorica Turkalj i Nina Bell zahvalile su na mogućnosti da svoje slike izlažu istodobno ističući kako su sretne i zadovoljne zbog takve izuzetne prilike.