ŠESTO IZDANJE

Lumenovo More knjiga ove godine u online izdanju

07.08.2020 u 13:59

Bionic
Reading

More knjiga izdavačke kuće Lumen, koje se tradicionalno ljeti održava na zagrebačkom Zrinjevcu, ove se godine zbog pandemije koronavirusa seli u virtualni svijet, s bogatim programom razgovora s autorima, promocijama novih naslova te mnogim zabavnim sadržajima.

Lumenova jedinstvena manifestacija promocije knjige i čitanja More knjiga, koja se ove godine na zagrebačkom Zrinjevcu trebala održati šesti put, sav je sadržaj premjestila na internet i na društvene mreže, na FB stranicu Mora knjiga, FB stranicu Lumen izdavaštva i Instagram profil Lumen izdavaštva.

Tako će More knjiga ove godine biti dostupno svima, a ne samo Zagrepčanima, ističu iz Lumena.

'Cilj Mora knjiga jest promovirati kulturu čitanja, probuditi strast čitanja, ali i promicati druge vrste umjetnosti', istaknula je kreativna direktorica Mora knjiga Ana Marija Žužul i dodala da ono iz godine u godinu nastoji na drugačiji i inovativan način popularizirati knjigu i što više ljudi potaknuti na čitanje.

Više od 40 naslova besplatno online

Ove godine svi hrvatski ljubitelji knjiga moći će do 14. kolovoza virtualno uživati u predstavljanju novih naslova, zanimljivim književnim razgovorima, prigodnim popustima, nagradnom natječaju te mnogobrojnim drugim iznenađenjima, i to svakog dana 24 sata na dan, a više od 40 naslova bit će dostupno za besplatno čitanje online.

Bogat program na Lumenovim društvenim mrežama, među ostalim, donosi promocije knjiga koje je urednica Miroslava Vučić vodila s uglednim gostima: publicistima Velimirom Grgićem i Bojanom Mušćetom, urednicom HRT-ove emisije 'Knjiga ili život' Koraljkom Kirinčić i književnim prevoditeljem Markom Marasom.

'U dinamičnim književnim razgovorima predstavljeni su novi prijevodi literarnih klasika i hit-naslovi koje potpisuju slavni pisci J. R. R. Tolkien, Margaret Atwood, Stephen King i Douglas Adams', ističu iz Lumena.

'Tu su i posebni intervjui o temi čitanja koje je vodila svestrana Katarina Moškatelo. U razgovoru s Jelenom Veljačom saznajte što popularna glumica, autorica i scenaristica voli čitati na godišnjem odmoru, otkrijte koje su joj knjige obilježile život i što misli o tome govori li 'Sluškinjina priča' Margaret Atwood o položaju žena u današnjem društvu', dodaju.

Popularni vloger i influencer, autor YouTube serijala 'Kvart priča' Vid Juračić otkriva kako napreduje snimanje novih epizoda, ima li vremena za čitanje i koje književne žanrove najviše voli. 

Jedan od Lumenovih sugovornika je i međunarodno priznati umjetnik s londonskom adresom Mario Miše, već godinama zaslužan za scenografiju Mora knjiga na Zrinjevcu, unikatne skulpture Orašara i adventske scenografije u knjižari 'Arkadija'. Na svjetskoj je sceni, među ostalim, poznat po dijelu kostimografije koju je radio za film 'Igre gladi', dizajnu krila za Victoria's Secret, suradnji s modnom dizajnericom Vivienne Westwood i uglednim institucijama kao što su Royal Opera House u Londonu i Teatro Colon u Bogoti.

Na Lumenovim društvenim mrežama organiziran je i nagradni natječaj u kojem se sudionici pozivaju da fotografiraju svoju čitateljsku oazu.

Žiri će nagraditi one fotografije koje najbolje prenose duh festivala Mora knjiga. Pobjednici natječaja dobivaju 'vruće' književne novitete i posebnu ležaljku za čitanje, dizajniranu prema idejama poznatih ilustratora knjiga. Poznati hrvatski ilustratori, među kojima su Dragan Kordić i Kaja Kajfež, oslikali su originalne ležaljke s temom knjiga i svijeta čitanja.

Tijekom festivala vrijede popusti na sve Lumenove naslove, objavljuju se posebni recepti književnih koktela najboljih koktel-majstora, poveznice za besplatno čitanje ulomaka... 

'Sve je to tek mali dio virtualne plovidbe ovogodišnjim Morem knjiga. Napravite koktele nazvane prema knjigama 'Svjedočanstva', 'Hobit', 'Vukovi Calle' i 'Vodič kroz Galaksiju za autostopere', uzmite knjige u ruke i ukrcajte se na čitateljsku palubu virtualnog Mora knjiga', pozivaju iz Lumena.

  • +2
More knjiga 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL