ZA BIBLIOFILE

Luksuzno izdanje Glamuzinine poezije i Abadžićevih fotografija

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 22.06.2011 08:24
  • Objavljeno 21.06.2011 u 14:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prvo izdanje u ediciji Bibliofila neuobičajena je i intrigantna kombinacija pjesama i fotografija erotske tematike, pod naslovom 'Sami u toj šumi'. Autor lirike je Drago Glamuzina, a fotografija Stanko Abadžić, a knjigu je uredio Dražen Dabić

Erotika bilo koje vrste u hrvatskoj je književnosti deficitarna. Naravno, uvijek ima izuzetaka (Milko Valent, primjerice), koji ipak potvrđuju pravilo danje domaća književnost pretjerano čedna.

To bi se trebalo promijeniti izlaskom posebnog izdanja 'Sami u toj šumi', koje nakladnik opisuje kao 'fotografsku monografiju'. Pjesnički dio je u ovom slučaju odradio Drago Glamuzina, autor hvaljene zbirke 'Mesari' te dobitnik nagrade tportala za roman 'Tri', koji je također ima snažan erotski element. Njegove stihove nadopunjavaju fotografije Stanka Abadžića, crno-bijeli ženski aktovi u kojima se slavi ljepota tijela.

U najavi knjige, Bibliofil ovako definira 'Same u toj šumi': 'Pedeset Glamuzininih pjesama Stanko Abadžić popratio je s pedeset crno-bijelih fotografija ženskog tijela. Riječ je o fotografijama koje se ne zadržavaju na površini tog tijela, nego nam omogućuju uvid u psihu, dopuštaju nam da naslutimo strasti, čežnje i strahove koje napinju ta tijela, zbog kojih se ona grče ili drhte.

bibliofil

bibliofil

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sve fotografije iz knjige više su puta izlagane na različitim autorovim izložbama, ali ovo je njihovo prvo monografsko ukoričenje. Knjiga 'Sami u toj šumi' predstavlja nastojanje dvojice umjetnika da u različitoj formi progovore o istoj temi, njihov dijalog u kojem fotografije nisu ilustracije pjesama, nego pokušaj da se mrak oko kojeg te pjesme kruže osvijetli s druge strane.'

Predgovor izdanju napisao je Zoran Ferić.

Inače, Bibliofil (www.bibliofil.hr) je zapravo nedavno pokrenuti online antikvarijat i knjižara, koju vodi Dražen Dabić.

Bibliofil se specijalizira za prodaju prvih izdanja, primjeraka knjiga s potpisom autora i raznih drugih ekskluzivnih knjiga, pa se čini da su sa svojim prvim izdavačkim pothvatom željeli nešto tako i sami objaviti.

'Sami u toj šumi' tiskan je u 555 numeriranih primjeraka, na iznimno finom papiru; riječ je, nema sumnje, o knjizi za sladokusce.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi