SUVREMENA UMJETNOST

Luki Kedži prva nagrada 33. Salona mladih

07.12.2016 u 09:24

Bionic
Reading

Laureati HPB (Hrvatska poštanska banka) nagrade 33. Salona mladih su prvonagrađeni Luka Kedžo, drugonagrađene Marija Plečko i Petra Orbanić te Mihael Giba kojemu je pripala treća nagrada, objavljeno je u utorak navečer na svečanoj dodjeli te nagrade u Hrvatskome društvu likovnih umjetnika (HDLU)

HPB nagrade uz priznanja donose i novčani dio, koji za prvu nagradu iznosi 10 tisuća kuna, 7 tisuća kuna za drugu nagradu i 5 tisuća za treću. Uz njih, mladim umjetnicama i umjetnicima dodijeljene su još neke nagrade, među kojima Nagrada Iva Vraneković – umjetnik umjetniku. Utemeljio ju je anonimni privatni donator u spomen na prerano umrlu mladu umjetnicu Ivu Vraneković. Nagrađena su dvojica mladih umjetnika, Pavle Pavlović i Mak Melcher, s po 7 tisuća kuna i održavanjem samostalnih izložba u zagrebačkoj Galeriji Pi, a nagrađena je i Melita Matković Plevnik s 4 tisuće kuna potpore njezinu umjetničkom radu.

U središtu ovogodišnjega Salona mladih bilo je preispitivanjem modela financiranja umjetničkog rada i egzistencije mladih umjetnika, a umjetnici su nastojali odgovoriti na pitanja koliko je opstanak moguć i kojim se sve sredstvima borimo za boljitak kulture i umjetnika kao individue.

HPB 'Grand Prix' Luki Kedži za rad 'Kyklop G.M. B.H.'

HPB 'Grand Prix' nagradu 33. Salona mladih dobio je Luka Kedžo za rad 'Kyklop G.M.B.H.'. U obrazloženju nagrade, među ostalim, stoji kako Kedžo u radu polazi od fotografske opreme koja mu je osnovno sredstvo rada i materijal koji smatra primarnim za svoje stvaralaštvo. Riječ je o instalaciji nastaloj po uzoru na fotografski stativ, sklopljen od dijelova fotoaparata s objektivom kao velikim kiklopskim okom koja je na Salonu predstavljena dvodimenzionalno u mediju fotografije. Istaknuto je kako je ovim radom umjetnik na osebujan i ironičan način odgovorio na temu Salona i ponovno ukazao na bitna pitanja stvaranja i produciranja umjetničkog rada.

Laureatkinje druge nagrade HPB-a su mlade umjetnice Marija Plečko i Petra Orbanić za rad 'Dah 2', u kojemu problematiziraju izazove s kojima se susreću jer im nedostatak novca onemogućuje realizaciju projekta. Kako je navedeno u obrazloženju, 'njihov rad na vrlo intuitivan i nepretenciozan način pokazuje kako je moguće napraviti kvalitetan rad bez nametanja iskrivljenoga koncepta'.

Treću nagradu HPB dobio je Mihael Giba za projekt 'Sunčano uz mogućnost razbojništva' u kojemu, kako se navodi u obrazloženju, uviđa i istražuje veze između vremenskih uvjeta, emocionalnoga stanja i kriminalne aktivnosti građana. Autor kreira aplikaciju koja obradom podataka Policijske uprave zagrebačke i Državnoga hidrometeorološkog zavoda zabrinutim građanima nudi prognozu kriminala za određeni zagrebački kvart.

Stručno vijeće Muzeja za suvremenu umjetnost Zagreb (MSU) dodijelio je pak Miranu Šabiću za rad 'Troškovnik' nagradu koja će umjetniku omogućiti da održi samostalnu izložbu u MSU galeriji u 2018. godini, za vrijeme trajanja sljedećega Salona mladih. Nagrada je rezultat suradnje koju je HDLU uspostavio s MSU-om, potaknute skorim obilježavanjem 150. godišnjice djelovanja HDLU-a.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić uručila je umjetniku nagradu i pročitala obrazloženje u kojemu se navodi kako grafičar Milan Šabić u svom radu istražuje postoji li način izrade grafičkog otiska koji bi mogao biti ostvaren bez novčanih troškova, a njegov stvaralački proces počinje i završava uporabom staroga drvenog ormara u atelieru.

Prije svečanosti dodjele nagrada zainteresirani su mogli razgledati izložbu pod stručnim vodstvom kustosica 33. salona mladih Martine Miholić i Mije Orsag

Neposredno po dodjeli nagrada predstavljen je i katalog 33. salona mladih koji obuhvaća i izložbu nagrađenih autora 32. salona mladih Frana Makeka i Maka Melchera. Katalog izložbe dizajnirao je Duje Medić, a njegove urednice su Martina Miholić i Mia Orsag.