ISTRAŽILI SMO ZA VAS

Ludi blagdanski pokloni u domaćim muzejima

20.12.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Iako na spomen muzeja rijetko kome prorade šopingholičarski porivi, upravo su to mjesta u kojima biste mogli pronaći poklone za nadolazeće blagdane. U potrazi za kreativnim darovima prošetali smo zagrebačkim muzejima i Hrvatskim narodnim kazalištem te za vas odabrali najzanimljivije

Prva stanica bila je suvenirnica Hrvatskog narodnog kazališta, poznata po svojim bogatim policama. Među novim artiklima, dostojnim mjesta pod božićnim drvcem, izdvojili smo zanimljive majice, jastuke, torbe i kuhinjske krpe s likom starog barda Williama Shakespearea, kojemu su prigodno dodani sobovski rogovi i crveni Rudolfov nos.

Ukoliko svome boru želite dodati dašak kulture, svakako je preporučljiv nakit inspiriran baletom 'Orašar' Petra Iljiča Čajkovskog, prema priči T. A. Hoffmanna, s likom poznatog drvenog vojnika.

Dizajn potpisuje poznati duo Marko Šesnić i Goran Turković, 'krivci' za kolekcije proizvoda inspirirane uspješnicama zagrebačkog HNK, kao i vizual kolekcije Balet.

Gift shop Muzeja za umjetnost i obrt police je napunio prigodnim blagdanskim predmetima. Među zanimljivijima su radovi s natječaja Bor s nama 2012.

Tako primjerice svojim najmilijima koje godina nije štedjela po pitanju napetosti možete kupiti Antistres bor autorica Mirne Meštrović i Maje Vidović.

Antistres bor savršen je za rješavanje blagdanskog stresa na radnom mjestu ili kod kuće, a izrađen je u obliku jednakokračnog trokuta, od tri sloja folije sa zračnim jastučićima koji interpretiraju okićeni božićni bor.

Svi ekološki osviješteni ili barem oni neskloni čišćenju iglica za svoje domove mogu odabrati bor na čičak studija Mamuti koji ne zauzima mnogo prostora, postavlja se na zid i dolazi u paketu s kuglicama također na čičak.

Ljubiteljima tehnologije mogle bi se svidjeti QR koje pomoću pametnih telefona vode do prigodnih pjesama, dok će malo tko odoljeti drvenim čestitkama letileti Ane Rimac i Jelene Azinović. Nakon što dragoj osobi prenesu poruku razglednice se pretvaraju u trajni predmet, odnosno božićni ukras.

Čak i muzej posvećen ljubavnim brodolomima, Muzej prekinutih veza, osim oruđa za raskid ljubavnog odnosa i sanaciju štete, svoje je police opskrbio nekolicinom prikladnih predmeta. Među njima je bez dileme lampa u obliku božićnog drvca autorice Maje Mesić.

Tu su i vrlo praktični jastuci Pillowship, pobjednički rad natječaja Brokenships Design. Autori Nataša Njegovanović i Antonio Karača osmislili su jastučnice s patentnim zatvaračima koje je moguće spojiti i tako načiniti jednostavnu jastučnicu za dva jastuka, čime je simbolično opisana tema ljubavne veze, a istim je mehanizmom moguće zakopčati i svaku zasebno te dobiti dva odvojena jastuka. Za sve skeptike iz Muzeja jamče da jastučnice ne donose zlu sreću.

Ukoliko se kolekcija vaših kuglica umanjuje iz godine u godinu te strahujete od novih razbijanja, idealno rješenje možda pronađete u papirnatim razglednicama – ukrasima u Muzeju suvremene umjetnosti. U istom muzeju možete pronaći i ukrasni papir s negativima Toše Dapca te set za blagdansku pšenicu.