Jedinstven multimedijalni program

Ljeto u MSU 2017. premijerno uključuje i performanse hrvatskih umjetnika

29.05.2017 u 11:38

Bionic
Reading

Jedinstven multimedijalni program Ljeto u MSU, osim koncerata, projekcija filmova iz ciklusa Best of Metropolis te posjeta izložbi Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, ove godine premijerno uključuje i performanse hrvatskih umjetnika

Svake večeri prije samog koncerta, na nekoliko lokacija unutar MSU-a posjetitelji će imati priliku prisustvovati izvedbama hrvatskih performera. Izvedbe će se razlikovati temama i pristupima, stvarajući nove poveznice između pop kulture i suvremene umjetnosti, te pružajući novu dimenziju jedinstvenog doživljajnog iskustva zainteresiranim posjetiteljima.

Program performansa

  • 10.06. Braco Dimitrijević
  • 17.06. Dora Đurkesac i Karla Paliska
  • 24.06. Nikolina Komljenović
  • 01.07. Antonio Grgić
  • 08.07. Bojan Koštić
  • 15.07. Nika Rukavina

Opis performansa

10.06. Braco Dimitrijević

Prvi performans u sklopu ovogodišnjeg programa Ljeto u MSU izvest će Braco Dimitrijević, jedan od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, koristeći mogućnosti tehnologije kao alate komunikacije i interakcije s publikom. Umjetnik će, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života koje su vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture.

17.06. Dora Đurkesac i Karla Paliska

Nakon performansa Brace Dimitrijevića, na scenu stupa mlađa generacija autora. Druga subota programa Ljeto u MSU rezervirana je za prikazivanje interaktivnog projekta mladih dizajnerica Dore Đurkesac i Karle Paliske. Akcijom pod nazivom In Situ – Invert, Dora i Karla povezuju izložbeni prostor Muzeja s okolnim javnim prostorom te pozivaju stanovnike susjednih kvartova da se uključe u proces kolaborativnog stvaranja izložbe. Kroz umjetničku akciju izmjenjivanja fotografija, pozivaju građane u proces razmjene umjetničkog i svakodnevnog, odnosno izvrtanje sadržaja iz muzeja u javni prostor, te iz javnog prostora u prostor muzeja.

Dora Đurkesac je autorica na području dizajna, suvremenog plesa i novih medija. Diplomirala je industrijski dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu te Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. S grupom dizajnera osniva dizajn tvrtku Manufakturist te sudjeluje u mnogobrojnim plesnim i interdisciplinarnim projektima. Razvija metode istraživanja odnosa kretanja i prostora te pitanja urbanih struktura unutar projekata— In Situ, Priče s Gornjeg grada, Koreografske strukture.

Karla Paliska je profesionalna dizajnerica i autorica. Diplomirala je Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2014 - 2016.  radi kao vanjska suradnica na Studiju dizajna, a od 2014. je djeluje kao jedan od mentora na interdisciplinarnom kolegiju Kreativni laboratorij na Sveučilištu u Zagrebu. Član je organizacijskog tima i programske direkcije Plana D - međunarodne edukativne dizajnerske platforme, te uz Doru Đurkesac, autorica višegodišnjeg projekta In situ koji istražuje potencijale hibridnih prostora.

24.06. Nikolina Komljenović

Nikolina Komljenović izvest će performans brisanja objekata u prostoru, treći po redu performans u sklopu programa Ljeto u MSU. Kroz izvedbu će tematizirati neposrednost doživljaja i komunikacije bez uplitanja prepoznatljivih komunikacijskih kodova naučenih kroz obrazovni sustav. Tijekom izvedbe stvorit će se odnos, svojevrsni dijalog performerice, prostora i publike, u kojem se autentična vrijednost nalazi izvan onog vidljivog. 

Nikolina Komljenović je performerica i izvedbena umjetnica koja se bavi prisutnošću i multipliciranjem intro(impro)spekcija kroz medij performansa. Kroz rad Kazališta Aruša, performanse Toplina, Ako zaigram neku novu igru, Objekt u subjekt prelazi, Ispadanje,  59 jutra, 59 početaka, 59 izdaja, Here's to now, Večera pomirenja te kroz suradnje s domaćim i stranim umjetnicima utjelovljuje tu praksu. Izlagala je i instalacije Plakatiranje poezije i Gaženje poezije te video rad Sučelja analognih doživljaja.  S likovnom umjetnicom Sanjom Gergorić izvela je performans Dvije žene jedno tijelo te trenutno surađuje s Vanom Gaćinom, hrvatskom audio vizualnom umjetnicom na projektu KOD. Kao plesačica suvremenog plesa i tijela u zraku sudjelovala je u mnogim predstavama u Hrvatskoj i diljem cijelog svijeta. Akademsko obrazovanje stječe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na odsjecima Povijesti umjetnosti i Komparativne književnosti. Osnivačica neformalne skupine S.VILA. Koordinatorica je udruge ekscena te članica međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki.

01.07. Antonio Grgić

Prvi performans u srpanjskom nastavku programa Ljeto u MSU izvest će Antonio Grgić. Prije početka koncerta legendarnog Ramba Amadeusa, publika će prisustvovati nenametljivom recitalu poglavlja Fetiški karakter robe i njegova tajna iz Kapitala Karla Marxa, kojeg će Grgić čitati jednom stolu i stolici iz fundusa Zbirki MSU-a. Referirajući se na mehanizme pridavanja vrijednosti robi, autor preispituje vrijednost predmeta iz muzejskih zbirki, kako umjetničku tako i ekonomsku te društvenu.

Antonio Grgić u svom umjetničkom djelovanju koristi urbani prostor kao umjetnički medij. Njegov glavni interes su urbane intervencije i performansi koji propitkuju veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju. Vrijeme se, kao važan dio te jednadžbe, također propituje u njegovom radu. Prvu afirmaciju na nacionalnom i međunarodnom planu ostvario je 1999. projektom Bunkeri. Izradio je Memorijalni park skulptura na mjestu prvog ustaškog koncentracionog logora Danica, uz to je autor više urbanih plastika u Republici Hrvatskoj. Također se bavi teorijom umjetnosti i vizualnih komunikacija te objavljuje radove na tu temu u nizu publikacija (Život umjetnosti, Kvartal, Kontura, Zarez).

08.07. Bojan Koštić

Predzadnji performans u sklopu ovogodišnjeg programa Ljeto u MSU izvest će Bojan Koštić. Performans se temelji na zisurru ritualu, staroj mezopotamijskoj obrednoj praksi. Zisurru doslovce predstavlja krug izrađen od svetog brašna unutar kojeg se izvode rituali pročišćavanja, u kojima krug označava granicu koja štiti od raznih zala. Za pripremanje zisurru paste autor koristi velike količine K+ brašna, te njom formira krug na ulazu u Muzej, namećući svim posjetiteljima prolazak kroz krug kao jedini mogući izbor. Publika time participira u ostvarenju konačnog cilja performansa, propitujući mogućnosti izbora u našem svakodnevnom životu i zajedničkom javnom prostoru. Bojan Koštić je magistrirao na odsjeku kroatologije te je stekao titulu magistra edukacije kroatologije na Hrvatskim studijima. Paralelno studira i latinski jezik i književnost te stječe titulu prvostupnika hrvatstkog latiniteta. Tijekom studija bavio se novinarstvom te je pisao članke, eseje, osvrte i recenzije za mnoge književne časopise i novine. Osnivač je i glavni tajnik Udruge Pod galgama u sklopu koje je i postavio autorsku predstavu Krležin ljubavni kviz te ostvario neke druge kulturne projekte. Suurednik je knjige Krležin eu/ropski furiosum (nakladnik: udruga Pod galgama). Aktivni je član udruge maMUZE. Osnivač i koordinator Foruma udruga nezavisne kulture FUNK. Radi kao kustos i fotograf u AK galeriji u Koprivnici. Izlagao fotografije na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi. U slobodno vrijeme bavi se fotografijom, video i audio produkcijom i dizajnom.

15.07. Nika Rukavina

Performans Nike Rukavine bit će posljednji u ovogodišnjem programu Ljeto u MSU, a uključivat će više aktera koji će asistirati umjetnici u izvedbi rada. Naime, u performansu Word Wiping (Bičevanje riječima), Rukavina će citirati diskriminirajuće i ponižavajuće izjave usmjerene ženama u našoj okolini, primajući udarac bičem po leđima od strane gostujućeg aktera nakon svake izjave. Tijekom performansa publika poprima uloga trećeg aktera koji promatra očiglednu nepravdu i nasilje koje se pred njime odvija, ali ne čini ništa po tom pitanju.

Nika Rukavina rođena je u Rijeci 1980. Diplomirala je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica HZSU-a i HDLU-a Rijeka. Bavi se aktualnim problemom društvene netolerancije, diskriminacije, utjecajem represivnog sustava i okoline na pojedince koji ne prihvaćaju nametnute društvene konsenzuse. Izlagala je u: Kunsthaus, Graz, Magazzino del Sale, Venice, Italy; Museum of Modern and Contemporary Art, Rijeka, Croatia; Pyramida, Tirana, Albania; Cultural Center, Belgrade, Serbia; Blaenau Ffestiniog, Wales,UK; Gallery A + A, Venice, Italy; Gallery Bevilacqua La Masa, San Marco, Venice, Italy; Gallery Nuova Icona, Giudecca, Venice, Italy.