zbirka zapisa

'Ljeto' Karla Ovea Knausgårda od sad i na hrvatskom

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 19.05.2020 19:23
  • Objavljeno 19.05.2020 u 19:23
tportal

Izvor: EPA / Autor: BERND VON JUTRCZENKA

Knjiga 'Ljeto', posljednja u kvadrilogiji 'Enciklopedija godišnjih doba' norveškog književnika Karla Ovea Knausgårda, autora monumentalnog heksaloga 'Moja Borba', uskoro izlazi na hrvatskom u izdanju nakladnika OceanMore

Najavljeno kao svojevrstan vrhunac Knausgårdova književnog stvaranja, 'Ljeto' je 'mali kompendij života' - zbirka zapisa, 'potresnih, intimnih, eseja o pojavama, stvarima koje podrazumijevamo a rijetko im zamjećujemo bit, o ljudskoj naravi, o svakodnevici koja mora da je nešto više od rutine'.

'Ljeto' je posljednja knjiga iz Knausgårdova serijala 'Enciklopedija godišnjih doba' (2015.-2016.), koji još sadrži naslove 'O jeseni', 'O zimi' i 'O proljeću', sve dostupne na hrvatskom također u izdanju nakladnika OceanMore.

Napisan nakon što je osvojio svijet s provokativnim serijalom memoarske proze 'Moja borba' (2009.-2011.), heksalogom u kojemu na više od tri tisuće stranica podijeljenih u šest tomova iscrtava auto-geografiju vlastitoga života, serijal 'o sezonama' svojevrsna je osobna enciklopedija svijeta posvećena autorovu četvrtu djetetu.

tportal

Izvor: EPA / Autor: Andreu Dalmau

'Lje​to' je kritika proglasila 'jednim od najslađih čitateljskih iznenađenja godine' (The Philadelphia Inquirer), čiji je najveći užitak 'u promatranju kako Knausgård započinje uvriježenim opažanjima…, ali onda se neočekivano primiče iznenađujućim zaključcima…' (San Francisco Chronicle), pisan kao 'fascinantna mješavina žanrova' (Dagbladet) u kojoj je sve "oplemenjeno, gotovo sveto, kao da je svijet iznova slikan" (New York Times Review).

Knjiga je za sada dostupna u pretprodaji, a na policama knjižara naći će se 1. lipnja. Prijevod na hrvatski potpisuje Anja Majnarić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!