FILM I KAZALIŠTE

Ljetni kulturni vodič po Hrvatskoj

09.07.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Stropove kazališnih i kino dvorana polako zamjenjuju mjesec i zvijezde, a šum klima uređaja šum mora ili rijeke. Pregledali smo programske knjižice ljetnih festivala i za vas izdvojili kazališne premijere i ljetne destinacije istinskih filmofila

KAZALIŠTE

Umjesto očekivanog smanjivanja programa Riječkih ljetnih noći riječki HNK je pod motom 'Usprkos svemu' program proširio uključivanjem i drugih riječkih ustanova u kulturi. Ljeno Art-kino tako nudi filmske programe koji tematiziraju otpor, društveni trenutak i ljubav, a Muzej moderne i suvremene umjetnosti pripremio je niz ponoćnih performansa. Riječke ljetne noći završavaju 18. srpnja Završnim koncertom i dodjelom nagrada Međunarodnog natjecanja mladih pjevača Zinka Kunc Milanov u HNK-u Ivana pl. Zajca. Do tada još možete pogledati premijeru dramsko-plesno-društvene predstave 'Plaza de tango', 9. i 10. srpnja u Arheološkom parku Principij, u izvedbi Talijanske drama i Baleta HNK Ivana pl. Zajca, operu 'Carmen' Georgesa Bizeta koju će 13. srpnja u amfiteatru Sveučilišnog Kampusa izvesti Opera HNK Ivana pl. Zajca i Operni studio Drama u operi te predstavu 'Weltschmerz' u režiji Žak Valente koju u Tvornici Rikard Benčić 15., 16. i 17. srpnja izvode HNK Ivana pl. Zajca i Umjetnička organizacija Trafik Rijeka.

Zadarsko kazališno ljeto, koje se održava od 30. lipnja do 4. kolovoza, 9. srpnja u Kazalištu lutaka Zadar donosi premijeru predstave 'Kolo'. Koncept i koreografiju 'Kola', u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla, potpisuje Lada Petrovski Ternovšek. U sklopu Glumačke radionice HNK Zadar 20. srpnja u Lapidariju Narodnog muzeja premijerno će biti izvedena predstava 'Branitelji', autora Vanče Kljakovića u režiji Jasne Ančić.

Gašenjem svjetala na Stradunu u petak, 10. srpnja počet će 66. Dubrovačke ljetne igre koje su privukle dosta medijske pažnje otkazivanjem predstave 'Elementarne čestice' Michela Houellebecqa zbog procjene sigurnosnog rizika. Predstava je konačno vraćena na program, a premijerno će biti izvedena 20. srpnja, u 21.30 sati, na Tvrđavi Lovrjenac koja se pokazala sigurnijom za izvedbu od plaže Kupari na kojoj je po prvotnoj zamisli redatelja Ivice Buljana predstava trebala biti izvedena. 'Elementarne čestice' na programu su i sljedeće tri večeri nakon premijere. U nedjelju, 9. kolovoza, Festivalski dramski ansambl izvest će premijerno Vojnovićevu 'Dubrovačku trilogiju', u režiji Staše Zurovca. Predstava će biti izvedena u atriju Kneževa dvora i ispred Dvora, početak je u 21.30 sati, a u istom terminu i na istom mjestu na rasporedu je i sljedeća četiri dana.

Povodom 15. godišnjice Kazalište Ulysses u novu sezonu kreće slavljeničkim koncertom 'Odiseja 15', retrospektivom djelovanja s prisjećanjem na sve protekle sezone. Izvest će se pojedini songovi i glazbene dionice iz predstava, a video isječcima predstaviti život Ulyssesa u proteklih 15 godina. Na popisu prijatelja s kojima će Ulysses 11, srpnja, s početkom u 20.25 sati, proslaviti na Tvrđavi Minor na Malom Brijunu svoju obljetnicu nalaze se Josipa Lisac, Livio Morosin, Darko Rundek, Vlatko Stefanovski, Ivanka Mazurkijević, Maja Posavec, Damir Urban, Silence, Karlo Hubak i drugi, a tom prigodom zapjevat će i glumci iz predstava Kazališta Ulysses – kao i Rade Šerbedžija, osnivač i umjetnički ravnatelj Kazališta Ulysses, Ozren Grabarić, Borko Perić, Mladen Vasary, Ksenija Marinković i gosti iznenađenja.
Kazalište Ulysses je za 15. godinu djelovanja pripremilo tri premijere. Predstava 'Pečat', za koju njen autor Borna Vujčić kaže da je 'proizvod razmišljanja od kojih nema kruha, ali može biti drame', premijerno će u režiji Lee Anastazije Flege biti izvedena 28. srpnja u 20 sati. 'Dnevnik jednog luđaka' Nikolaja Vasiljevića Gogolja u režiji Marjana Nećaka komorni je spektakl u trajanju od sat vremena koji kroz glazbu, video i dramsku izvedbu istražuje izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizira i otpisuje kao nepoželjnog. Produkciji potpisuje Moving Music Theatre iz Bitole (Makedonija), jezici izvedbe su engleski i španjolski uz hrvatski titl, a premijera je 5. kolovoza u 20 sati. Sofoklova 'Antigona', sestra svih onih koji se usude reći NE u određenom povijesnom trenutku, premijerno će biti izvedena 15. kolovoza. Predstava 'Antigona – 2000 godina kasnije' nastala je u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Kazališta Ulysses, a režiju potpisuje Lenka Udovički.

61. Splitsko ljeto otvorit će 14. srpnja u 19.40 sati 'Šušur prid teatron', a iste večeri u HNK Split, s početkom u 21 sat, premijerno će biti izvedena opera Camille Saint-Saënsa 'Samson i Dalila'. Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, dirigent je Ivo Lipanović, a izvodi je Zbor, Orkestar i Balet HNK Split. Na Splitskom ljetu, koje će se zatvoriti 14. kolovoza dodjelom nagrada Judita, očekuju vas i dvije praizvedbe. 'Nevidljivi grad' kazališni je triptih koji pokušava ocrtati i rekonstruirati duh splitskog težačkog kvarta Lučac, kroz tri zasebna vremenska odsječka i tri odvojene stilske formacije. Praizvedba ovog autorskog projekta Olje Lozice, održat će se 21. srpnja u 21 sat, na Duplančića dvorima, Rokovoj ulici i Tvrđavi Gripe. Praizvedba baleta '5 do 12', u koreografiji Igora Kirova za kojega je glazbu napisao Kiril Džajkovski, održat će se 7. kolovoza, s početkom u 21 sat, u sklopu Baletnih večeri na Sustipanu.

Šesnaesto izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat od 24. do 27. srpnja donosi u Istru novu dozu plesnog uzbuđenja. Tijekom četiri dana predstavit će se umjetnici i prikazati predstave iz nekoliko europskih zemalja, a pripremljen je i bogat popratni program koji uključuje radionice za profesionalne plesače, vođene diskusije s gostujućim umjetnicima te prezentacija međunarodne plesne mreže Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi. Po prvi puta u Hrvatsku dolazi propulzivna mađarska kompanija Duda Éva Dance Company s predstavom 'Virtus', u kojoj je vješto spojen suvremeni ples i cirkus, mlada koreografkinja Tabea Martin iz Švicarske s predstavom 'Field', autorski dvojac Guy Nader - Maria Campos s predstavom 'Tttttt' iz Španjolske, zatim još jedan mađarski umjetnik, Ferenc Feher sa zanimljivim solom 'Morgan and Freeman'.

FILM

U službenoj konkurenciji 7. Supetar Super Film Festivala, koji se održava od 14. do 19. srpnja, osam filmova bit će premijerno prikazano u Hrvatskoj, a među njima se ističu filmovi kao što je 'Every face has a name' Magnusa Gerttena koji se bavi traumama preživjelih iz Drugog svjetskog rata. Hrvatsku premijeru imat će i film 'Super-Unit' autorice Terese Czepiec, prikazan na festivalu DOK Leipzig, najuglednijem europskom festivalu dokumentarnog filma. Film se bavi nasljeđem vizionarskih ideja Le Courbesiera i njihovim utjelovljenjem u golemoj stambenoj zgradi u poljskim Katowicama. Topla priča o odrastanju čeka nas u filmu 'Giovanni and the water ballet' nizozemske autorice Astrid Bussink koji prati dječaka Giovannija koji želi sudjelovati u nacionalnom prvenstvu u sinkroniziranom plivanju, namijenjenom prvenstveno za djevojčice.
Domaće snage u službenoj konkurenciji predstavlja film 'Ana Trg' Jelene Novaković o dvjema prodavačicama religijskih suvenira koje drže štandove ispred crkve i njihovoj interakciji bez koje je trg nezamisliv. Film je nedavno nagrađen na Festivalu mediteranskog filma u Splitu, a na Supetru nastavlja svoju dalmatinsku turneju.
Tijekom šest dana službenog festivalskog programa publiku očekuje čak 40 izvrsnih filmova recentne domaće, regionalne i europske produkcije dokumentarnog filma kratkog i dugog metra. Velika novost je i uvođenje dviju novih festivalskih lokacija (ljetno kino Supetar i ljetno kino Ratac na rivi).

U selekcijskom procesu 62. Pulskog filmskog festivala, koji se održava od 18. do 25. srpnja, odabrao je 14 dugometražnih i 16 kratkometražnih filmova koji će činiti Hrvatski program. U dugometražnom programu bit će prikazani 'Bit ćemo prvaci svijeta' Darka Bajića, 'Cure - život druge' Andreje Štake, 'Djeca tranzicije' Matije Vukšića, 'Goli' Tihe K. Gudac, 'Ljubav ili smrt' Daniela Kušana, 'Ničije dijete' Vuka Ršumovića, 'Potrošeni' Boruta Šeparovića, 'Rakijaški dnevnik' Damira Čučića, 'Takva su pravila' Ognjena Sviličića, 'Ti mene nosiš' Ivone Juke, 'Zvizdan' Dalibora Matanića, s premijernim prikazivanjem 'Imena višnje' Branka Schmidta, 'Svinjara' Ivana Livakovića i 'Zagrebačkih priča 3' grupe autora.
Odabrani dugometražni filmovi natjecateljskog dijela Međunarodnog programa donose također 14 naslova, a među njima se ističe ovogodišnji pobjednik Filmskog festivala u Cannesu 'Dheepan' Jacquesa Audiarda te brojni nagrađivani naslovi, poput 'Corn Island' Georgea Ovashvilija, '600 Miles' Gabriela Ripsteina, 'Koze' Ivana Ostrochovskog, 'The Lobstera' Yorgosa Lanthimosa itd. Novitet ovogodišnje Pule je svjetska premijera stranog filma 'Pored mene' Stevana Filipovića iz Srbije, a prvi put će na festivalu u Hrvatskoj, u nenatjecateljskom dijelu Međunarodnog programa, biti prikazan jedan serijal - 'Utopia' Dennisa Kellyja.
U programu kratkometražnih međunarodnih filmova 'Samo kratko' bit će prikazano 12 naslova, u programu Dizalica (namijenjenom mladim filmoljupcima u dobi od 16 do 21 godine) pet naslova te u programu Pulica njih 12.

Ove je godine Motovun Film Festival, koji se održava od 25. do 29. srpnja, dio programa Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, pa je tako poseban naglasak upravo na francuskim filmovima i kulturi. Retrospektiva nazvana 'Brutalni Francuzi' donosi filmove autora koje su na prijelazu stoljeća obično nazivali 'novi francuski ekstremizam' – Bruno Dumont, Leos Carax Francois Ozon, Gaspar Noe i drugi. Motovun i ove godine donosi mješavinu filmova koji dolaze s velikih svjetskih festivala i puno malih filmova koji obično prolaze ispod radara. U glavnom programu izdvajaju se 'Poštarove bijele noći' (Rusija), 'Magična djevojka' (Španjolska), 'Djevičanska gora' (Island) i 'Jastog' (Irska). Filmovi 'Padanje' (Velika Britanija), 'Bridgend' (Danska), te 'I ti si ružan' (Irska) tematiziraju odrastanje što je u skladu s punoljetnošću motovunskog festivala. Pripremljen je i program 'Pomozi, Bože' s izborom dokumentarca o vjerskim ekstremizmima svih religija, a uključuje dansko-somalske 'Ratnike sa Sjevera' te film 'Salma' redateljice Kim Longinotto o danas najpoznatijoj tamilskoj pjesnikinji. Novost 18. izdanja MFF je i novi komplet pripremljen za publiku - Motovunski šatoraš koji uključuje šator za dvije osobe u festivalskom kampu i jedan paket po 10 ulaznica za 10 različitih projekcija po vlastitom izboru, a sve za 350 kuna.

Međunarodni festival kratkometražnog filma 5. Postira Seaside Film Festival održat će se od 29. srpnja do 2. kolovoza na pjaci u Postirama na otoku Braču. Četiri večeri prikazivat će se međunarodni kratki igrani filmovi, dok je jedna večer rezervirana za hrvatske kratke filmove.

SPFF - Međunarodni festival dokumentarnog glazbenog filma nakon pet sjajnih, fantastičnih godina u Starigradu Paklenici preselio se u Opatiju. Festival će se pod novim imenom Solo Positivo Film Festival održati od 1. do 6. kolovoza. Uz hrvatske premijere cjelovečernjih filmova kao što su 'Paco de Lucia: A Journey', 'Orion: The Man Who Would Be King', 'Nile Rodgers: Secrets of a Hit Maker', 'Austin to Boston', 'The Possibilities Are Endless', 'Midsummer Night’s Tango', 'Chante ton Bac d'abord', svjetske premijere imat će 'Pola stoljeća Disca' i 'Ne idem na koljeno'. Na programu su uz desetak kratkometražnih filmova i dva filma izvan konkurencije te pet filmova u okviru programa 'Bih tjedan'

Filmski festivali koji se održavaju u kolovozu još nisu objavili programe pa donosimo samo termine njihovog održavanja.

Jedan od najbrže rastućih filmskih festivala, Opuzen Film Festival u svom petom izdanju trebao bi se održati od 17. do 22. kolovoza.
Avvantura Film Festival Zadar i Film Forum Zadar Matchmaking na rasporedu su od 22. do 29. kolovoza, 9. Vukovar Film Festival od 24. do 29. kolovoza, a Liburnia Film Festival, najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini festival koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce, održat će se po 13. put u lučici u Ičićima od 25. do 29. kolovoza.

U rujnu vas u Varaždinu očekuje X. Trash Film Festival. Na festivalu niskobudžetnih akcijskih filmova, koji će se održati od 9. do 12. rujna, ekskluzivno će se moći vidjeti isječci novog blockbustera Udruge Trash koji se ovih dana snimaju na tajnim lokacijama u okolici jednog srednjoeuropskog gradića duge povijesti na sjeverozapadu Hrvatske. Međunarodni festival novog filma Splitski filmski festival održat će se od 12. do 19. rujna.

Spomenimo i karlovačku atrakciju Riječno kino uz Karlovačko koje na obalu Korane privlači tisuće posjetitelja. Besplatne filmske projekcije na Foginovom kupalištu čekaju vas petkom, subotom i nedjeljom od 17. srpnja do 2. kolovoza.