U OPATIJI

Liburnia Film Festival otvara film 'Da je meni ono što mi nije' Višnje Skorin

23.08.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Festival hrvatskog dokumentarnog filma 17. Liburnia Film Festival otvorit će u ponedjeljak 26. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji hrvatska premijera filma 'Da je meni ono što mi nije' redateljice Višnje Skorin kao prvi od ukupno 31 filma ovogodišnjeg programa

Od toga je njih 19 u konkurenciji za nagrade festivala koji se ove godine održava do 30. kolovoza s posebnim fokusom na temu posvećenu hrvatskoj brodogradnji, potaknutu recentnim zbivanjima u brodogradilištima 3. maj i Uljanik, što prati festivalski vizual te nekoliko filmova u off programu.

U konkurenciji za sedam nagrada (nagrada za najbolji film, nagrada publike, nagrada za najbolji regionalni film, najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka) nalaze se četiri filma koja će u Opatiji imati svjetske premijere, 'Pluf!' Elvisa Lenića, 'Baka' Borne Zidarića, 'Nihilist' Renate Lučić i 'Hipokritovi sinovi' Antona Mezulića.

Na velikom platnu Ljetne i malom platnu Vile Antonio bit će prikazan i niz filmova autora i autorica koji su dosad već stekli publiku ili osvojili nagrade, bilo da je riječ o nadolazećim ili već renomiranim autorima poput Tomislava Žaje ('Susjedi'), Andreja Korovljeva ('Tusta'), Gorana Devića ('Na vodi') ili Zvonimira Rumboldta ('Ulazak vlaka u stanicu', 'Izlazak radnika iz tvornice').

O najboljima će odlučivati peteročlani žiri koji ove godine odlukom organizatora festivala u potpunosti čine žene, čime se želi skrenuti pozornost na zastupljenost žena u filmskoj industriji. U žiriju su češka filmska producentica, redateljica i programerka Veronika Janatkova, zatim njena sunarodnjakinja Diana Tabakov, voditeljica filmskog programa i akvizicija pri međunarodnoj VOD platformi Doc Alliance Films koja okuplja ključne europske festivale dokumentarnog filma, potom slovenska redateljica i selektorica festivala Kino Otok - Isola Cinema Varja Močnik, hrvatska filmska video i audio umjetnica te montažerka Hrvoslava Brkušić, te Nadija Mustapić, hrvatska autorica koja djeluje kroz formu video instalacija, filma/videa ali i ostalih medija.

Festival će u ponedjeljak 26. kolovoza otvoriti hrvatska premijera filma "Da je meni ono što mi nije" redateljice Višnje Skorin, emotivna priča o životnim stranputicama ali i ambicijama ispričana kroz iskustvo Sandre Jurak koja nakon godina prisutnosti na estradi i rada u medijima kreće nanovo, čisteći stanove i skrbeći za starije, no s najvećom željom da se ponovno posveti glazbi.

Osim na glavnoj festivalskoj pozornici, maloj Ljetnoj, LFF od utorka program prikazuje i u Vili Antonio (V. Nazora 2), gdje će publika pogledati "Poštovana predsjednice!" Daniela Pavlića, čija će to biti svjetska premijera, "Prijateljstvo s Trokutom" fotografkinje Vladimire Spindler, također svjetska premijera, ili "12 petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mjestima, "Kartoline" skupine autora ( Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Darovan Tušek, Katerina Duda, Ivana Pipal i Ante Zlatko Stolica).

U Vili Antonio prikazuje se i program posvećen brodogradnji: "Godine hrđe" Andreja Korovljeva, "Samoupravni film" Igora Bezinovića i "Volim li svoj posao" Nadije Mustapić, stariji radovi koji su svaki iz svog ugla zahvatili svakidašnjicu hrvatske brodogradnje na ovim prostorima. U ovom dijelu programa bit će prikazan i igrano-dokumentarni debitantski film filmskog kritičara i ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara, "Automati želja" Alda Paquole iz 1979. godine.

Od utorka do petka u Caffe baru Eugenian s redateljima/cama filmova u konkurenciji vodit će se i filmski razgovori, takozvana 'Pića s autorima', koja će moderirati Petra Bejzak, dok će u četvrtak 29. kolovoza u Vili Antonio Goran Dević održati case study filma "Na vodi", i pokušati objasniti zašto misli da više neće nastojati slijediti unaprijed postavljene koncepte.

Filmski razgovori i case study dio su edukativnog programa LFF-a u sklopu kojeg se tijekom cijelog festivala održava i radionica "Prvi put snimam" za one koji će prvi put uzeti kameru u ruke, te Filmska početnica za djecu koja će naučiti osnove stop-animacije. U sklopu zabavnog programa, u ponedjeljak nakon otvaranja na maloj Ljetnoj nastupit će riječki americana bend White on White, a u petak nakon dodjele nagrada bit će koncert Etno skupine Veja iz Pazina.

Nadalje, za vrijeme trajanja festivala posjetitelji će na maloj Ljetnoj moći razgledati i izložbu "Ilustracije za turizam i ugostiteljstvo" umjetnika Saše Jantoleka, autora unikatnih skulptura - festivalskih nagrada. Jantolekov rad obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne pokladne lutke i poetske ilustracije, pri čemu je konstanta njegovog izraza integracija slikarskog i kiparskog kroz prizmu humorističnog, maštovitog, poetskog i grotesknog.

Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival. Suorganizatori su udruge Restart i Delta, partner je Festival Opatija, a festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Opatija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, INA, Turistička zajednica Grada Opatije i drugi.