PRESTIŽNO PRIZNANJE

Monika Herceg osvojila nagradu Europski pjesnik slobode

22.03.2024 u 09:16

Bionic
Reading

Poznata hrvatska pjesnica Monika Herceg osvojila je bijenalnu poljsku nagradu Europski pjesnik slobode 2024

Europski pjesnik slobode (Europejski Poeta Wolności) je književna nagrada, festival poezije i izdavački serijal koji se organizira svake dvije godine, a sljedeće izdanje planirano je u Gdanjsku u proljeće 2024.

Proteklo izdanje ove nagrade bili su Marijana Kijanovska (Ukrajina) i Luljeta Lleshanku (Albanija). Prevoditelji njihovih knjiga, Adam Pomorski i Dorota Horodyska, dobili su posebne nagrade. Službena dodjela nagrada održana je tijekom 7. festivala European Poet of Freedom (9.-11. lipnja 2022.).

Književnu nagradu financira Grad Gdanjsk. Cilj nagrade je promovirati poetske pojave koje se bave jednom od najvažnijih tema suvremenog svijeta, slobodom, te pokazuju visoku umjetničku vrijednost. Festival i Nagradu organizira Gradski zavod za kulturu, izdavač zbornika koji su ušli u uži izbor.

Nagrada se dodjeljuje pjesniku/pjesnikinji i prevoditeljima/prevoditeljicama njihovih zbirki, a Herceg je nagradu dobila za zbirku Lovostaj. u prijevodu Aleksandre Wojtaszek.

  • +15
Spisateljica Monika Herceg Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Odluku o dodjeli nagrade Moniki Herceg donio je žiri u sastavu: Krzysztof Czyżewski (predsjednik), Anna Czekanowicz, Paweł Huelle, Zbigniew Mikołejko, Stanisław Rosiek, Anda Rottenberg, Beata Stasińska i Olga Tokarczuk.

Žiri je istaknuo poeziju Monike Herceg kao dirljiv krik slobode iz kojega se rađa novi, hrabri glas mlade generacije i kojemu su u fokusu sudbine žena. Nagrada je još značajnija uzmemo li u obzir kako je pjesnikinja najmlađa dobitnica u njezinoj povijesti.

U finalu su se našli i Darko Cvijetić (BiH), Mirela Iwanova (Bugarska), Anja Erämaja (Finska), Arvis Viguls (Latvija) i Miriam Van hee (Nizozemska).

Svečana dodjela nagrade bit će održana 19. travnja tijekom Europskog festivala pjesnika slobode u Gdanjsku.