RAJ ZA GEEKOVE

Kultni SF časopis Starlog dostupan online

27.02.2014 u 14:14

Bionic
Reading

Kultni znanstvenofantastični časopis Starlog sada se može prolistati besplatno online, zahvaljujući Internet Archive na kojoj su objavljeni svi brojevi ovog časopisa koji je bio naročito popularan osamdesetih godina prošlog stoljeća

SF časopis Starlog pokrenuli su sredinom sedamdesetih godina dvojica prijatelja iz djetinjstva, Kerry O'Quinn i Norman Jacobs, koji su bili veliki obožavatelji 'Zvjezdanih staza', a prethodno su se okušali i u pokretanju časopisa koji je pokrivao događanja u i oko televizijskih sapunica.
Isprva je ideja bila napraviti časopis koji će se isključivo baviti 'Zvjezdanim stazama', no kada je filmski studio Paramount - koji je imao prava na kreaciju Genea Rodenberryja - zatražio tantijeme od prihoda, dvojica nakladnika su shvatila kako će im jeftinije biti pokrenuti znanstvenofantastični časopis opće prakse, no s naglaskom na SF filmove i serije.

Tako je nastao Starlog, s time da su O'Quinn i Jacobs još razmatrali nazive poput Fantastic Films i Starlight. Prvi je broj objavljen u kolovozu 1976, a Starlog je na početku izlazio svaka tri mjeseca, no ubrzo se prebacio na mjesečni ritam. Naročito je poznat i raskošan stoti broj časopisa iz studenog 1985, u kojemu se mogu naći i veliki intervju s velikanima žanra - režiserima Johnom Carpenterom i Georgeom Lucasom, glumcima Leonardom Nimoyem i Peterpm Cushingom te Geneom Rodenberryjem.


Starlog je bio jedan od prvih medija koji je izvijestio o snimanju Lucasovih 'Ratova zvijezda', a objavio je i legendarne intervju s, između ostalih, Timom Burtonom, Terryjem Gilliamom, Arthurom C. Clarkeom i Williamom Gibsonom. Također je objavljivao tekstove povjesničara filma Willa Murrayja, Jean-Marca Lofficiera i Toma Weavera

Ljubitelji znanstvene fantastike mogu pronaći izdanja Starloga na ovom linku