RECESIJSKI PROJEKTI

Kuće za sve nas plitkog džepa

30.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Preselili biste se u vlastiti dom, ali muči vas financijski deficit? Na kraj problema stali su svjetski arhitekti i kreativni pojedinci koji nude domove za svaki džep, osobito pogodne za one sklone nesvakidašnjim rješenjima

S velikim brojem ljudi bez krova nad glavom već se godinama nosi Kina. U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu brojka migrirajućih radnika kreće se oko 120 milijuna. U potrazi za poslom često se sele iz jednog grada u drugi i, nakon što ga pronađu, preostaje im samo još pronalazak kuće. Budući da ionako dobar dio vremena provode na poslu, zaposleni Kinezi ne traže prostrane i luksuzne kuće. Domišljati arhitekti rješenje su pronašli u kontejnerima, zavivši ih tek u malo privlačnije ruho. Kontejneri su najčešće u funkciji stanova za radnike ili ureda, poslagani jedan na drugi, tvoreći tako nastambe na više katova. Za ugodniji život većina je opremljena klima-uređajima te velikim staklenim površinama, a nerijetko je vanjština pokrivena drvenim dijelovima i obojena u dopadljive boje.

Iako mikrokompaktna kuća s cijenom od pedesetak tisuća eura ne spada u pretjerano povoljna rješenja, poslužit će onima koji raspolažu malim prostorom za podizanje doma, žele mobilnost ili jednostavno vole nesvakidašnja rješenja. Dizajnirana je s namjerom da posluži kao mjesto privremenog ili pak povremenog boravka. Uglavnom, takve kuće ne premašuju površinu od tri kvadratna metra te raspolažu prostorom za spavanje, prostorom za jedenje te higijenu. Prve su se takve kuće pojavile u Münchenu 2005. godine.

Godine 1997. Jay Shafer odlučio je smanjiti troškove života, ali i dalje živjeti ugodno, a njegova odluka urodila je tvrtkom za proizvodnju minijaturnih koliba. Otad izrađuje malene drvene kućice na kotačima za klijente koji traže mobilan dom i koštaju do stotinu dolara, te veće, bez kotača, za one koji traže trajno rješenje stambenog pitanja. Sve su kolibe građene u skladu sa zakonima zelene arhitekture, maksimalan naglasak stavljen je na toplinsku izolaciju i uštedu prostora.

Kuća od blata

Ljubitelje jeftinog namještaja IKEA uveselit će ideja da je švedska kompanija udružila snage s tvrtkom Live Smart @ Home kako bi zajedno stvorili jeftine domove dostupne svima. Kuće BoKlok malene su površine, građene u skladu s pravilima zelene arhitekture, drvenih konstrukcija i dopadljivog dizajna. Osim gotovih projekata koji se mogu otkupiti, BoKlok nudi i izrađivanje individualnih projekata ovisno o osobinama zemljišta na kojemu bi takva kuća bila podignuta. Jedna od osnovnih odlika unutarnjeg prostora je maksimalno korištenje Sunčevog svjetla. Nažalost, kuće BoKlok zasad su dostupne samo u pet europskih zemalja, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, no otkup gotovih projekata dostupan je za sve zainteresirane.

Za one otvorenijeg uma ili pak one koji traže ideju za jeftiniju vikendicu, tu su nastambe od blata. Njihova popularnost porasla je u svijetu u posljednjih dvadeset godina u skladu s generalnim trendom povratka životu u skladu s prirodom. Takve nastambe načinjene su od smjese gline, pijeska, slame, vode i zemlje. Takva smjesa je vodootporna, prilično sigurna u slučaju seizmičkih aktivnosti i vrlo jeftina. Zbog lakoće modeliranja materijala, moderne inačice takvih kuća najčešće krasi razigran dizajn. Iako su najpopularnije u funkciji vikendica, nisu rijetkost ni obiteljske kuće na kat.