MARIBORSKA PREMIJERA

Krleža u najskupljoj koprodukciji JI Europe

14.02.2011 u 11:35

Bionic
Reading

Najskuplja koprodukcija u Jugoistočnoj Europi u posljednjih nekoliko desetljeća, predstava 'Europa danas', nastala prema istoimenom eseju Miroslava Krleže, bit će premijerno izvedena u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru 16. veljače

Da Krležino vrijeme još uvijek traje nedavno je potvrdila Krležina drama 'Gospoda Glembajevi' izvedena u beogradskom pozorištu Atelje 212, prvi put nakon četiri desetljeća na daskama tog grada u realizaciji slovenskih, makedonskih i srpskih glumaca.

Nova koprodukcija koja je okupila slovenske, hrvatske te kazališne umjetnike Bosne i Hercegovine uprizorenje je Krležina eseja 'Europa danas'. Esej je djelo njegove zrele faze stvaralaštva. Napisao ga je četrdesetim godinama, 1935. godine, a njegova vizionarska, edukativna i zabavna analiza Europe i europske ideje, začuđujuće je aktualna i danas. Kao što Glembajeve napisane 1929. možemo prispodobiti s valom novopečenih tajkuna, tako i 'Europa danas' koja svjedoči o Krležinu sjajnu razumijevanju političke i socijalne slike Europe, dobro ocrtava današnje prilike.

Predstavu priprema Slovensko narodno gledališče Maribor, East West Center iz Sarajeva i EPK Maribor 2012.

Režiju potpisuje Haris Pašović jedan od vodećih redatelja regije, dok je dramaturginja predstave Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih.

Glavne uloge tumače glumac Miki Manojlović i plesač i koreograf Edvard Klug, a ono što projekt čini još zanimljivijim sudjelovanje je kultnog slovenskog benda Laibach koji će tijekom predstave uživo izvoditi glazbu. U predstavi će nastupiti i Mina Špiler, iz slovenske grupe Melodrom.

Videodizajn za predstavu potpisuju Neja & Aka, koji će na pozornici uživo izvoditi VJ-ing.

Reprizna izvedba na rasporedu je 17. veljače u SNG Maribor