ROMAN GODINE

Kristian Novak za 'Ciganina, ali najljepšeg' dobio nagradu Gjalski

19.10.2017 u 13:07

Bionic
Reading

Književnik Kristian Novak za roman 'Ciganin, ali najljepši' dobitnik je književne nagrade Ksaver Šandor Đalski za 2017. godinu, a prema tom romanu u zagrebačkom HNK uskoro se očekuje premijera predstave u režiji Ivice Buljana

Prosudbeno povjerenstvo u obrazloženju ističe kako Novak pronalazi i izabire temu "jake priče" koja nije vidljiva i prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj, ali na prostoru između Drave i Mure ona je već dugo opće mjesto, svakodnevna tema koja se neće doskora riješiti – napeti odnos između romske nacionalne manjine i većinskoga hrvatskog stanovništva.

Osim bistroga i mudroga oka u promatranju društvenih fenomena te kompozicijski funkcionalno obrađene i uvjerljivo razložene građe preko instancije dinamičnih pripovjedača Kristian Novak, kako ističe prosudbeno povjerenstvo, posjeduje iznimni retoričko-lingvistički kapacitet.

Novak, smatra povjerenstvo, znade kako opsežnu i zahtjevnu građu govornih, jezičnih i stilsko-izražajnih sredstava aplicirati u umjetničkom literarnom diskursu.

Tako vješta i suverena, funkcionalna i nenametljiva upotreba standardnoga, dijalekatskoga i žargonskog registra posve je rijetka u novijoj hrvatskoj prozi, ističe povjerenstvo.

Usložnjavanjem perspektiva oko uglavnom iste teme, napominje povjerenstvo, uz niz podzapleta i fabularnih mikroregija, Novak je dobio nešto poput rašomonske strukture, kontrolirano dopuštajući i dozirajući izlete pripovjedača u opise vlastitih dodatnih priča iz života i opise unutarnjeg stanja. 

Sve je to zbog toga da se stekne što bolji uvid i da se što plastičnije i neposrednije predoči  kontekst fabularne osi: odnos Hrvata i Roma preko ljubavne i tzv. poslovne, kriminalne veze dviju strana.

Uz nagrađenoga Novaka u uži izbor za Nagradu Ksaver Šandor Đalski 2017. ušli: Damir Karakaš, "Sjećanje šume" (Sandorf, Zagreb 2016); Slađana Bukovac, "Stajska bolest" (Sandorf, Zagreb 2016), Irfan Horozović, "Alfir" (Naklada Đuretić-Studio moderna, Zagreb 2016), Bekim Sejranović, "Dnevnik jednog nomada" (V.B.Z., Zagreb 2017), Ivica Prtenjača, "Tiho rušenje" (V.B.Z., Zagreb 2017).

  • +17
Črna mati zemla u ZKM-u Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kristian Novak rođen je 14. 5. 1979. godine u Baden-Badenu, u tadašnjoj SR Njemačkoj. Godine 2005. objavio je roman "Obješeni", a 2013. roman "Črna mati zemla".

Ksaver Šandor Gjalski, pravim imenom Ljubo Babić, rođen je u Gredicama kraj Zaboka 26. listopada 1854. godine.

Književna nagrada Ksaver Šandor Gjalski ustanovljena je 1979. Nagrada je 1985. godine postala godišnja književna nagrada, ugledno i prestižno priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.