ZAGONETNI GRAFITER

Krije li se iza Banksyja jedan od najbogatijih umjetnika svijeta?

09.11.2013 u 13:10

Bionic
Reading

Iako se prije nekoliko godina činilo da su na suprotnim krajevima svijeta umjetnosti, štoviše svojevrsni antipodi, sve češće pojavljuju se glasine da su jedan od najbogatijih umjetnika na svijetu Damien Hirst i svjetski poznati ulični umjetnik Banksy poslovni partneri

Godine 2006. činilo se kao da su ulični umjetnik i aktivist Banksy i jedan od najbogatijih suvremenih umjetnika Damien Hirst na potpuno suprotnim stranama.

Hirst je postao svojevrsni brend, umjetnički fenomen kome je prodajna izložba vlastitih djela osigurala zaradu od oko 140 milijuna eura i lansirala ga među najbogatije umjetnike svijeta.

S druge strane, Banksy je bio anonimni ulični umjetnik vjeran društveno angažiranim porukama i zapravo poznat po tome što je želio ostati nepoznat.

Unatoč razlikama, Banksy je pristao sudjelovati na Hirstovoj izložbi u Serpentinskoj galeriji u Londonu 2006.

'Uvijek sam vjerovao da je velik. Ulice su dosadne… svatko tko poput Banksyja zabavlja i tretira ljude kao da su ljudi, a ne konzumenti, jest briljantan', rekao je Hirst, svjetski poznat po seriji životinja u formaldehidu.

Upravo je taj početak pokrenuo glasine o Banksyjevu stvarnom identitetu osobito među onima sklonim teoriji kako je mjesto o jednom samozatajnom grafiteru, riječ o umjetničkom kolektivu.

Postojanje grupe talentiranih umjetnika objasnilo bi Banksyjeve grafite koji postoje diljem svijeta, što bi prosječnoj osobi iz više aspekata bilo zahtjevno za ostvariti, krenuvši od vremenskih barijera do financija.

Bettina Prentice, osnivačica i vlasnica Prentice Art Communications, smatra da je Hirst svojevrsni Banksyjev mecena i menadžer.

Teoriju je razvila promatrajući razvoj njihova odnosa proteklih godina.

Izdvojila je nekoliko primjera.

Primjerice, rad 'Keep It Spotless' koji je Banksyjeva obrada čuvenih Hirstovih točkica, na aukciji u Sotheby'su prodan je za oko 1,3 milijuna eura, što je ujedno najskuplje njegovo djelo.

Godine 2009. na izložbi u Muzeju Bristol, Banksy je izložio još jedno originalno Hirstovo djelo preko kojeg je naslikao svog čuvenog golemog štakora.

'Pojavile su se glasine da Hirst financira Banksyja, koji se zauzvrat referira na njegov rad koristeći njegova djela u vlastitim radovima, što mu inače nije praksa s drugim umjetnicima', rekla je Prentice za Thedailybeast.com.

Dodala je da je teško za povjerovati da su posljednje Banksyjeve akcije, poput njegova jednomjesečnog boravka u New Yorku, financijski lako izvedive. Primjer koji bi mogao nagovijestiti da je riječ o čitavom timu, izuzev njegovih besprijekornih murala koji su nicali svakodnevno na raznim lokacijama New Yorka, jesu i umjetničke akcije poput nedavnog prevoženja plišanih igračaka u mesarskom kamionu.


Jedan od dokaza da iza fenomena Banksy stoji netko utjecajan, a vjerojatno i čitav tim ljudi, jest i činjenica da je unatoč svjetskoj slavi i dalje ostao skrivenog identiteta, smatra njujorški ulični umjetnik James Top, jedan od pionira street scene.