CAPROTTI

Kopiju Mona Lise naslikao Leonardov učenik?

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.03.2012 21:00
  • Objavljeno 06.03.2012 u 21:00
mona lisa

mona lisa

Izvor: Creative Commons / Autor: wikimedia.org

Dokaže li se da je Salaj naslikao vlastitu verziju legendarne slike, to će dovesti u pitanje porijeklo originala te prisiliti Louvre na utvrđivanje točnog puta kojim se djelo kretalo nakon Leonardove smrti

Nakon što je prošli mjesec u španjolskom nacionalnom muzeju Prado u Madridu otkrivena replika jedne od najslavnijih slika svih vremena, 'Mona Lise' Leonarda da Vincija, restauratorski tim toga muzeja kao najizglednijeg kandidata za njezina autora izdvojio je Leonardovog mladog učenika, modela i mogućeg ljubavnika Gian Giacoma Caprottija, piše britanski Telegraph.


Caprotti, poznat i kao Salaj - što znači 'vražićak', kod Leonarda je došao naukovati kad je imao samo deset godina, a vjeruje se da je upravo on bio model za slike 'Sveti Ivan Krstitelj' (1513-1516) i 'Bacchus' (1510-1515). Mnogi povjesničari vjeruju da je Caprotti bio i ljubavnik velikog majstora.

Čelnik zbirke talijanskih majstora u Pradu Miguel Falomir kazao je kako vjeruje da se kopija 'Mona Lise' stilski može smjestiti u milanski kontekst blizak Salaju ili možda Francescu Melzi, mada je Melzi manje izgledan kandidat jer se Leonardovom studiju pridružio tek 1507, dok je replika nastala između 1503. i 1506.

Jednako misli i Bruno Mottin, glavni kustos Centra za istraživanja i restauraciju francuskih muzeja, sa sjedištem u pariškom Louvreu, u čijem je vlasništvu originalna 'Mona Lisa'.

Dokaže li se da je Salaj naslikao vlastitu verziju legendarne slike, to će dovesti u pitanje porijeklo originala te prisiliti Louvre na utvrđivanje točnog puta kojim se djelo kretalo nakon Leonardove smrti. Louvreovi stručnjaci odranije vjeruju da je upravo Salaj bio prvi nasljednik 'Mona Lise'.

Replika se u vlasništvu Prada nalazi od njegova utemeljenja 1819, u sklopu španjolske kraljevske zbirke. No zbog zatamnjene pozadine i okvira od hrastovine, što je tipično za sjevernoeuropske umjetnike, njezino je pravo porijeklo godinama ostalo nezamijećeno.

Prije dvije godine, stručnjaci su započeli s tehničkom analizom replike na traženje Louvrea zbog izložbe koja se otvara sljedeći mjesec. Utvrdili su da je naslikana na orahu, baš kao i prava 'Mona Lisa', a na pozadini su otkriveni tragovi planina, baš kao i na originalu.

Slika je trenutno izložena u Pradu, odakle 13. ožujka putuje u Louvre, gdje će privremeno biti izložena uz bok originalu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi