EUROPA NOSTRA

Kompleks groblja Mirogoj među 12 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi

 • Autor: T.Ba.
 • Zadnja izmjena 10.12.2020 14:43
 • Objavljeno 10.12.2020 u 14:43
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Europa Nostra i njezina partnerska organizacija Institut Europske investicijske banke u uži izbor među 12 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi uvrstili su kompleks groblja Mirogoj, javlja Ministarstvo kulture i medija

U užem izboru programa 7 Most Endangered za 2021. godinu uvršteno je 12 lokaliteta kulturne baštine u Europi:

 1. Kompleks groblja Mirogoj, Zagreb, Hrvatska
 2. Achensee parna zupčasta željeznica, Tirol, Austrija
 3. Moderno kazalište, Sofija, Bugarska
 4. Crkva sv. Dionizija Pariškog, Hauts-de-France, Francuska
 5. Tvrđava Narikala, Tbilisi, Gruzija
 6. Sustav zelenog pojasa, Köln, Njemačka
 7. Pet južnih Egejskih otoka, Grčka
 8. Vrt Giusti, Verona, Italija
 9. Palača Ca’ Zenobio, Venecija, Italija
 10. Samostan Dečani, Kosovo
 11. Središnji poštanski ured u Skopju, Sjeverna Makedonija
 12. Kapela i pustinjački samostan San Juan de Socueva, Cantabria, Španjolska

0Svaki lokalitet izabran je na temelju istaknutog baštinskog značaja te kulturne vrijednosti, kao i izravne ugroženosti samog lokaliteta. Razina angažmana lokalnih zajednica te posvećenosti javnosti i privatnih dionika spašavanju ovih lokaliteta uzimale su se u obzir kao ključne dodane vrijednosti. Dodatni kriterij za odabir bio je potencijal ovih lokaliteta da postanu nositelji održivog društvenog i gospodarskog razvoja za svoje podneblje i širu regiju. Dvanaest ugroženih lokaliteta kulturne baštine ušli su u uži izbor međunarodnog savjetodavnog odbora čiji su članovi stručnjaci iz područja povijesti, arheologije, arhitekture, konzerviranja, analize projekata i financija', navodi Ministarstvo kulture i medija.

Konačni popis 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021. bit će objavljen u ožujku.

'Zagrebački multikonfesionalni kompleks groblja Mirogoj djelo je njemačkog arhitekta Hermana Bolléa izgrađeno između 1876. i 1929. godine. Osobitost lokaliteta leži u neoklasicističkoj arhitekturi te sadrži elemente dvaju dominantnih tipova devetnaestostoljetnih groblja: Campo Santo i parkovni tip. Mirogoj je oblikovan kao središnji otvoreni prostor okružen arkadama po uzoru na talijanska i srednjoeuropska groblja te se posebno odlikuje skladnim odnosom paviljona, kupola i arkada. Kompleks je posvećen 1876. godine te su od samih početaka pokopi obavljani prema državnim, a ne vjerskim zakonima. Brojni hrvatski uglednici i povijesne ličnosti ondje su pokopani, što doprinosi emotivnom značaju lokaliteta', kažu iz Ministarstva.

 • +2

Zagrebačko groblje Mirogoj na blagdan Svih svetih

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Danas je, dodaju, Mirogoj jedan od najznačajnijih zagrebačkih spomenika koji posjećuju i turisti i sami Zagrepčani, a uvršten je i na Rutu europskih groblja te je član Udruge značajnih europskih groblja.

'U ožujku 2020. godine grad Zagreb pogodio je potres magnitude 5.5 prema Richterovoj skali te je Mirogoj u njemu znatno stradao. Zidovi su popucali, podovi oštećeni, a mnogi arhitektonski i dekorativni elementi urušeni. Ministarstvo kulture i medija odmah je pristupilo hitnim mjerama obnove, no konstrukcija je dodatno oslabila uslijed sekundarnih katastrofa u proteklim mjesecima, posebice jakih kiša i pandemije bolesti COVID-19 koja je otežala postupak zaštite i procjene štete', navodi Ministarstvo kulture i medija koje je nominiralo kompleks groblja Mirogoj za program 7 Most Endangered za 2021. godinu.

Savjetodavni odbor programa rekao je: 'Ovaj kompleks groblja vrijedan je primjer europske neoklasicističke arhitekture njemačkog arhitekta nadahnute talijanskim, bečkim i praškim primjerima. Osim potvrđenih arhitektonskih i estetskih vrijednosti, groblje ima velik povijesni, društveni i emotivni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih ličnosti. Ministarstvo kulture i medija poduzelo je prve nužne korake za zaštitu lokaliteta, no potrebna je solidarnost na međunarodnoj razini kako bi se kompleks groblja Mirogoj obnovio.'

'U vrijeme uznemirujuće globalne krize želimo izraziti potpunu solidarnost prema lokalnim zajednicama diljem Europe, neumornim skrbnicima za naše najosjetljivije baštinske vrijednosti. Solidarni smo, ali i spremni na djelovanje. Europa Nostra i naša rasprostranjena mreža članova i partnera stat će u obranu ovih 12 lokaliteta kulturne baštine koje bismo mogli nepovratno izgubiti. Od čuvenih prirodnih krajolika do lokaliteta vjerskog značaja i remek-djela modernističke arhitekture, ovi izvanredni lokaliteti utjelovljuju našu zajedničku povijest i netaknut su izvor razvoja i dobrobiti ne samo za regije i zemlje u kojima se nalaze, već i za Europu u cjelini. U doba kada nam je to najpotrebnije, udružimo snage kako bismo očuvali kulturnu baštinu i smjestili je ondje gdje pripada: u srce europskog oporavka nakon pandemije', izjavio je izvršni predsjednik Europe Nostra Hermann Parzinger.

'Program 7 Most Endangered pokrenula je 2013. godine Europa Nostra u suradnji s Institutom Europske investicijske banke, a podršku mu pruža i program Kreativna Europa Europske unije. Program 7 Most Endangered dio je inicijative civilnog društva spašavanja ugrožene europske baštine. Njome se osvješćuje javnost, pripremaju nezavisne procjene i predlaže daljnje djelovanje. Premda ne podrazumijeva izravno financiranje, uvrštavanje pojedinog lokaliteta na popis često služi kao katalizator i poticaj za aktiviranje nužne javne ili privatne potpore, uključujući one financijske.

Za 2021. godinu, po prvi put nakon pokretanja programa, odabranih sedam najugroženijih baštinskih lokaliteta moći će iskoristiti Zajam za kulturnu baštinu Europske investicijske banke (EIB Heritage Grant ) u iznosu do 10.000 eura po lokalitetu. Zajam za kulturnu baštinu Europske investicijske banke dodijelit će se odabranim sedam najugroženijim lokalitetima kao pomoć u provođenju potrebnih aktivnosti koje će doprinijeti očuvanju ugroženog lokaliteta. Nominacije za program 7 Most Endangered za 2021. godinu podnijele su organizacije članice Europe Nostra, pridružene organizacije te individualni članovi iz cijele Europe, kao i članovi Europskog saveza za baštinu (European Heritage Alliance)', navodi Ministarstvo kulture i medija.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!