BOGATA ZBIRKA NSK

[FOTO] Božić kakav je bio nekad: Pogledajte neke od najljepših starih blagdanskih čestitki

10.12.2020 u 10:59

Bionic
Reading

U fondu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nalazi se više od 500 jedinstvenih božićnih i novogodišnjih čestitki. Neke od njih oslikale su ruke poznatih likovnih umjetnika poput Andrije Maurovića, a neke su djelo danas nepoznatih autora. Kako bi oživjela tradiciju slanja božićnih čestitki i javnost upoznala s nekim od najstarijih primjeraka u svome fondu, NSK je pokrenula blagdansku akciju 'Tradicija dobrih želja'

Jedna od najstarijih božićnih dopisnica iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu do svojeg je adresata putovala davne 1905. Upućena je Elzi Kučeri, prvoj ženi knjižničarki u Hrvatskoj, koja ju je, svjesna njezine vrijednosti, brižno sačuvala.

'Držeći u rukama jednu od najstarijih božićnih dopisnica iz fonda Knjižnice, u mašti se ispisuje sentimentalna blagdanska priča. O duši koja ju je kupila u nekoj trafici ili poštanskom uredu. O nalivperu kojim je pisana. O marki s kojom je putovala. Poštaru koji ju je nosio u velikoj torbi pa je ubacio u sandučić. O rukama koje su ga otključale. Očima koje su čitale. O radosti koju je probudila. O Božiću kakav je bio nekad', kažu iz NSK.

Oživljavamo tradiciju dobrih želja Jedna od najstarijih božićnih čestitaka iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i...

Posted by NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU on Wednesday, December 9, 2020

I dok danas, dodaju, jedni drugima za blagdane najčešće šaljemo kratke čestitke putem mobilnih uređaja, ljudi s početka 20. stoljeća na božićnim su dopisnicama 'ispisivali rukoljube i blagoslove, pažljivo ističući kome ih upućuju: blagorodnom gospodinu Radoslavu Franjetiću, nadinspektoru voda u Osijeku; visokocijenjenoj gospodji Toni Maršić, supruzi potpukovnika u Zagrebu… Velik broj čestitki pisan je na njemačkom jeziku, svjedočeći o nekim drugim društvenopolitičkim prilikama. O njima govore i stare poštanske marke, tiskane u onovremenim političkim okvirima.'

  • +3
Stare blagdanske čestitke Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NSK

Kako bi javnost upoznala s očuvanim zapisima prošlosti koji su dio stoljetne hrvatske tradicije, NSK je, kako ističe, pokrenula prigodnu akciju Tradicija dobrih želja, kojom uz poruku 'svaka želja je posebna' poziva građane da se ovih blagdana, baš kao nekada, povežu blagdanskom čestitkom.

U sklopu akcije NSK je priredila mrežnu stranicu http://tradicijadobrihzelja.nsk.hr/ na kojoj se mogu pogledati neke od najljepših čestitki iz njihova bogata fonda i preuzeti besplatna mobilna aplikacija Advent u Zagrebu, u kojoj su ove čestitke i digitalno zaživjele.

Na akciju slanja božićnih čestitaka potaknula ih je, objašnjavaju, činjenica da zbog pandemije koronavirusa mnogi božićne blagdane neće provesti u krugu obitelji i prijatelja.

'Bez obzira na to komu je i kako uputili, božićna čestitka prilika je da u srcu ostanemo povezani i svojim najmilijima pošaljemo najljepše želje jer, uistinu, svaka je posebna', istaknuo je voditelj Odsjeka Marketing i komunikacije NSK Sandi Antonac.