INTENDANTICA POD OPTUŽBAMA

Obuljen Koržinek oglasila se o slučaju zagrebačkog HNK, brani Vrgoč: 'Prema mišljenju Ministarstva, držala se svih mjera'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 10.12.2020 10:34
  • Objavljeno 10.12.2020 u 10:04
Dubravka Vrgoč i Nina Obuljen Koržinek

Dubravka Vrgoč i Nina Obuljen Koržinek

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Na račun intendantice zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Dubravke Vrgoč već danima stižu ozbiljne optužbe za nemar u provođenju mjera zaštite zaposlenika od koronavirusa. Dio njih predbacuje joj, među ostalim, zataškavanje informacija o zaraženima u kući što je, kažu, rezultiralo tragedijom, smrću Ante Topića, dugogodišnjeg člana HNK-ovog zbora, koji je prije nekoliko dana preminuo u Covid-19 respiratornom centru u zagrebačkoj Dubravi. Protiv Vrgoč je u studenome sindikat podigao i kaznenu prijavu zbog načina upravljanja pandemijom. Ona optužbe opovrgava, a o svemu se oglasila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za N1 je rekla da su joj 'neshvatljive optužbe' za neprovođenje mjera i nemar prema zaposlenicima, na račun intendantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč, jer je 'Vrgoč poduzela sve što je bilo u njenoj nadležnosti'.

'Ovo je jedna jako tužna situacija i tragičan odlazak pjevača iz zbora, koji se zloupotrebljava na jedan ružan način,' rekla je ministrica te dodala: 'Pristupili smo ovome ozbiljno i zatražili sva očitovanja od HNK. Ono što smo dobili uputit ću kazališnom vijeću. Prema mišljenju nas u Ministarstvu kulture i onih koji su do sada bili u nadzoru, HNK se držao svih mjera. O tome postoje brojni podaci i to od ožujka. Ne mogu ništa drugo napraviti nego apelirati, kao što sam radila i u prvom razgovoru s predstavnicima sindikata, da se u javnost ne izlazi s poluinformacijama.'

'Svatko se može zaraziti, sve više ljudi ne zna gdje su se zarazili, a podizati kaznenu prijavu protiv bilo koga tko je poduzeo sve mjere za mene je neshvatljivo. Mislim da je motiv osoba koje se time bave vjerojatno neki drugi. Nastavit ćemo pratiti. To nije samo HNK Zagreb, u kontaktu sam sasvim ravnateljima institucija, intendantima... teške su odluke', rekla je ministrica.

Situacija je ozbiljna, kao takvoj joj treba i pristupiti

'Zaista ne razumijem poriv, to je mali broj stalno istih ljudi. Sugerirala bih napraviti razgovore i s drugim ljudima. Mi smo istovremeno dobivali apele od mnogih umjetnika koji nas mole da omogućimo da nastave raditi. U mnogim kazalištima ovise o ulaznicama. Situacija je ozbiljna i tako joj treba pristupati', rekla je Obuljen Koržinek.

Umjetnici su, kaže, profesija u kojoj je veća opasnost. Ipak, naglašava, sva nacionalna kazališta redovito testiraju svoje zaposlenike. 'Kazališta i apeliraju da zaposlenici smanje kontakte van kazališta, smanjene su forme u kojima se nastupa... Kada naiđe zaraza u nekom ansamblu, on prestaje s nastupima i nastupa drugi. Odvojene su i tehnike koje se ne susreću', rekla je ministrica.

'Ovo je vrijeme solidarnosti i bilo kakvo plasiranje poluinformacija u društvu nešto je što treba osuditi. Intendantica je u stalnoj komunikaciji sa svim zaposlenicima... Apeliram da zadržimo razinu komunikacije koja se temelji na provjerenim činjenicama i da ne dižemo tenzije. Pogotovo ne da se barata tezom da će se nekoga tužiti za ubojstvo iz nehaja i tvrditi da je pokojni pjevač bio na pokusu ili predstavi na kojoj nije uopće nastupao, o čemu postoji evidencija. To je za svaku osudu', rekla je ministrica.

Zaposlenike zagrebačkog HNK potresla je u subotu vijest o smrti člana zbora Opere Ante Topića, koji je preminuo u Covid-19 respiratornom centru u zagrebačkoj Dubravi, a u spomen na njega ispred zgrade HNK zapalili su lampione. Upravo njegova smrt dodatno je zadnjih dana pojačala glasove dijela zaposlenika koji tvrde da je Dubravka Vrgoč skrivala kontakte zaraženih u HNK te poticala na lažiranje bolovanja.

Još polovicom studenoga djelatnici Opere HNK uputili su anonimno pismo medijima u kojemu tvrde da je Uprava te kazališne kuće prekršila važeće propise vezano uz epidemiološku situaciju u zemlji. Upravu su optužili da je izbjegla zaštititi djelatnike, te ih svjesno izložila riziku tako što je 'odbila obavijestiti ansamble o statistu zaraženom' Covidom-19. Također upozorili su da Uprava filtrira i modificira informacije nadležnog epidemiologa, te da su prisiljeni raditi u nepropisnim uvjetima, bez poštivanja propisane distance i bez maski, bez osigurane dezinfekcije i bez stanki za provjetravanje.

Sindikat hrvatskih djelatnika u kulturi podigao je polovicom studenoga kaznenu prijavu protiv Vrgoč, a ona je u dosadašnjim istupima optužbe odbacila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!