CRNI HUMOR

Komedija 'Brat bratu' oduševila premijernu publiku Komedije

08.02.2020 u 22:53

Bionic
Reading

Komična farsa 'Brat bratu', premijerno postavljena u subotu u Gradskom kazalištu Komediji u režiji Lee Anastazije Fleger, zabavna je komedija situacije koja uz obilje crnog humora i apsurdnih pretjerivanja do groteske preuveličava obiteljsku dramu u dinamičnoj, povremeno urnebesno smiješnoj predstavi

Komedija iz pera britanskog majstora komedije Raya Cooneya i njegovog sina Michaela, 'Brat bratu' (izvorno 'Tom, Dick and Harry') tipična je britanska farsa puna dobrog anglosaksonskog humora, u kojoj se komični efekt postiže pretjerivanjem.

Nemoguće situacije koje se neprekidno dodatno kompliciraju sve do ruba potpune katastrofe; likovi koji totalno urušavanje nastoje spriječiti smiješnim pokušajima zataškavanja upadajući u sve veće i sve apsurdnije laži, te uigran glumački ansambl koji sve to može dinamično i lako iznijeti, recept je za zabavnu predstavu punu izvanredno duhovitih situacija koju je premijerna publika u subotu nagradila obiljem smijeha.

Devet je sati ujutro u domu obitelji Krpan; Petar (Ronald Žlabur) i Lada (Jasna Palić Picukarić) uzbuđeno se spremaju – u deset sati na vrata će im pozvoniti gospođa Župan (Vanja Ćirić) iz Centra za socijalnu skrb, koja dolazi procijeniti njihovu podobnost za posvajanje bebe.

Simpatičan i veseo par potrudio se naučiti sva pravila o sigurnosti djeteta u kući; kako pospremati lonce, gdje držati opasne predmete, što djetetu nikako ne smije biti na dohvat ruke. Stan su pospremili, obukli svoju najbolju ležernu odjeću, pripremili sendviče… Ali nisu mogli sebe pripremiti na nesretnu mogućnost da im baš tad kad im je najvažnije pokazati se u najboljem mogućem svjetlu na vrata pokucaju dvojica Petrove braće, sitni kriminalac Drago (Igor Mešin) i čuvar u bolničkoj mrtvačnici Ivica (Ivan Magud).

Drago je 'samo' navratio Petru vratiti ključeve od kombija koji je od njega bio posudio; nezgodno je jedino to što je bratu propustio spomenuti da mu je kombi trebao kako bi iz Hercegovine švercao cigarete i alkohol. I dvoje usputnih ilegalnih migranata iz Sirije (Dajana Čuljak i Davor Svedružić), za koje ni sam nije znao.

Ivica je navratio jer se dosjetio genijalne ideje kako pomoći Petru da se konačno skući, sad kad će imati i dijete. Ideja je zakopati u vrtu ukradeno truplo pa inscenirati otkriće kadavera i pokrenuti lavinu špekulacija koja će vlasnika kuće natjerati da snizi previsoku cijenu. Problem je jedino što je truplo već u prtljažniku Ivičina automobila, a isti je baš sad parkiran na prilazu u vrt.

Uza sve to, znatiželjni policajac (Ivan Glowatzky) baš je u tom trenutku odabrao prošetati njihovom ulicom i primijetiti neobičan bijeli kombi krcat neobičnim kutijama...

Budući da braća stižu nakon što je Lada otrčala u trgovinu po zaboravljeno cvijeće, komedija situacije odvija se kroz dva rukavca – razvijaju se dvije paralelne komične dramske situacije. U prvoj se Petar upliće u sve veće i bizarnije laži dok pokušava prvo pred policajcem a onda i pred gospođom Župan nekako prikriti a potom i opravdati činjenicu da se nasred njegove dnevne sobe u crnoj vreći za smeće nalazi smrdljivo raskomadano truplo a u spavaćoj sobi alkoholom razdragani Arapin i njegova unuka koji ne govore hrvatski.

Na posebnim se mukama nađe kad se kući vrati Lada koja ništa ne sluti i od koje svakako treba sakriti ne samo truplo i migrante, već i neke druge laži, koje je u panici trenutka prethodno izgovorio ne bi li se nekako izvukao iz škripca prije nego se ona vrati.

Dok otkucava veliki zidni sat, socijalna radnica gubi strpljenje, policajac je sve sumnjičaviji, Arapi neprekidno odnekuda iskaču (Čuljak i Svedružić su za ove uloge prošli tečaj arapskoga), komadi leša posvuda po podu, braća koja svojim pokušajima da pomognu samo odmažu... i usred svega toga Petar, kojega je Žlabur odigrao doista uvjerljivo i duhovito.

Rađa se simpatična komedija zabune puna smiješnih nespretnosti i nesretnih slučajnosti uz obilje na trenutke urnebesnog humora, kojemu je teško odoljeti, ma koliko farsično preuveličane situacije bile. Kad kaos dosegne kritičnu točku i čini se da je sve otišlo predaleko da bi se stvari za Petra mogle ikako popraviti, spletom okolnosti i sudbine, sve će sretno svršiti, i publika će moći odahnuti.

Na premijeri, romantični melodramatični kraj te razigrane predstave publika je pozdravila ovacijama za glumce i autorski tim.