u izboru p.e.n. centra

Književni kritičar Zdravko Zima dobitnik ovogodišnje Nagrade 'Višnja Machiedo'

28.06.2023 u 09:28

Bionic
Reading

Nagrada Višnja Machiedo za najbolje književno-esejističko djelo u 2022. godini, koju dodjeljuje Hrvatski P.E.N. centar uručena je jučer publicistu i esejistu Zdravku Zimi za knjigu 'Putnik s lažnim pasošem'

Nagradu su dobitniku uručili članovi Ocjenjivačkog suda Tomica Bajsić, Nadežda Čačinovič, Mladen Machiedo i Sibila Petlevski.

'Zima je kao rijetko koji književni kritičar s iskustvom rada u dnevnim listovima uspijevao dokazati da se živi interes za aktualnu književnu produkciju, s dubinskim uronima u svjetove drugih autora, može upravo idealno harmonizirati s bujnošću stila', rekla je književnica Sibila Petlevski.

Primivši nagradu, Zima je istaknuo da njegova knjiga ne podilazi nikakvim stereotipima, a najmanje onima nacionalne i nacionalističke prirode. Neki od autora koje spominje u knjizi, ponajprije Krleža, Matoš, Kocbek i Kiš, funkcioniraju kao temeljni motivi te otvaraju ili zatvaraju krug njegovih kritičarskih i esejističkih opservacija. 'Oni su putnici s lažnim pasošem; dezerteri, disidenti i renegati, da bi post festum postali kulturni i društveni mitovi', objasnio je Zima.

Povjerenstvo Nagrade 'Višnja Machiedo' pomno je proučilo knjige koje su pristigle na natječaj u respektabilnome broju, rekla je Petlevski, dodavši da su u užem krugu za nagradu uz Zimu bili Vjeran Zuppa s knjigom 'Intelektualac. Čovjek u pitanju' i Nataša Govedić s knjigom 'Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika'.

Zdravko Zima rođen je na Krku te je diplomirao sociologiju i jugoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje književne kritike, feljtone i oglede u tekućim listovima i književnim časopisima. Predstavljen je u više antologija kritike i eseja. Objavio knjige 'Noćna strana uma' (1990), 'Zvjezdana prašina' (1992), 'Zagreb je kriv za sve' (1993), 'Purgeri u purgatoriju (1995) i mnoge druge.