fotografije iz 20. st.

Predstavljena knjiga 'Vinkovci, grad kakav pamtimo' Željka Draženovića u HND-u

26.06.2023 u 21:46

Bionic
Reading

Knjiga 'Vinkovci, grad kakav pamtimo' autora i novinara Hine Željka Draženovića, koja donosi priče Vinkovčana i fotografije grada iz sredine 20. stoljeća, predstavljena je u ponedjeljak u Novinarskom domu u Zagrebu

Knjiga "Vinkovci, grad kakav pamtimo" sastavljena je od iskustava i sjećanja 12 Vinkovčana na sredinu 20. stoljeća uz brojne fotografije toga grada.

Autor Željko Draženović kaže da se želio posvetiti vremenu kada je nastalo ono što je danas u gradu prepoznatljivo. "Posvetio sam se 60-im, 70-im i 80-im godinama, razdoblju u kojemu su Vinkovci kakve danas znamo nastali - Hotel Slavonija, željeznički kolodvor, poslovni centar, terme i most, koji su tada izgrađeni i čine današnju vizuru grada".

Dvanaest sugovornika čine "obični ljudi" koji su sudjelovali u izgradnji željeznice, razvoju glazbe..."Knjigu sam posvetio običnim ljudima Vinkovaca koji su taj grad izgradili s ogromnom energijom, radeći tri smjene, ponekad i bez plaće", rekao je.

Anica Hađinac, medicinska sestra i amaterska glumica i pjevačica, glavna je okosnica knjige. "Anicu Hađinac pratimo od njenoga rođenja 1945. do današnjih dana. Bila je iznimno društveno aktivna te je uvelike pridonijela nastanku knjige", kazao je Draženović i dodao da je ona donirala i stotinjak fotografija koje svjedoče o razvoju Vinkovaca.

Hađinac kaže da ju je razgovor s Draženovićem vratio u mladost. "Putem fotografija i priča vratili smo se u prošlost. Grad čine ljudi koji žive u njemu", poručila je.

Urednica knjige Gordana Ilić Ostojić poručila je da je Draženović povijest Vinkovaca iznio na "pitak i neuobičajen način".

"Željko je povijest iznio na pitak, neuobičajen i nesuhoparan način. Vinkovci imaju dugačku slojevitu povijest", kazala je te dodala i da "ženska i muška povijest grada nisu jednake".

"To je zapis o manjim ljudima koji dosad nisu bili upisani u povijest. Zanimljiva je dualnost koja se nazire u knjizi - ženska i muška povijest nikad nisu iste", poručila je.