sutra

Češka spisateljica Lucie Faulerová gostuje u Zagrebu

27.06.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Promovirat će svoj roman 'Spašavanje smrti' objavljen u izdanju HENA COM-a, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u 19:30 sati

Putujući podzemnom željeznicom, gotovo nijema Mári misli o tragičnom samoubojstvu neimenovane djevojke na tračnicama, a fenomen samoubojstva opsesivno joj nastanjuje um.

Njezina svijest uskoro prolazi kroz mnoga začudna mjesta, kao i vlak kojim je krenula. Počevši od gotovo idilična djetinjstva u Mršini s obitelji, brzo stiže do tamnih događaja iz bliske prošlosti, sve vrijeme procjenjujući smisao i potrebu postojanja u sadašnjosti. Teret sjećanja čini se prevelik, i Mári priželjkuje kraj. Poput vlaka, stići će na svoje odredište.

Drugi roman hvaljene češke književnice Lucie Faulerove suvremeno je zamišljen uvid u kompleksne, mračne misli izmučene djevojke, suočene s teškom svakodnevicom koju ipak želi živjeti. Stilski inovativno i vješto napisano, sa solidnom dozom crnog humora, 'Spašavanje smrti' nominirano je za prestižnu češku nagradu 'Magnesia Litera', a ovjenčano Europskom nagradom za književnost 2021. godine.

Lucie Faulerová, rođena 1989. godine, češka je spisateljica, urednica i scenaristica. Diplomirala je bohemistiku na Sveučilištu Palacký u Olomoucu. Već je svojim debijem, romanom 'Lapači prachu', izdanim 2017. godine, privukla pozornost kritike – nominirana je za najvažniju češku nagradu 'Magnesia Litera' te za nagradu za mlade autore 'Jiří Orten'. Roman je ubrzo preveden na nekoliko jezika. S poznatom češkom umjetnicom Kateřinom Šedom surađivala je na knjizi 'BRNOX – Průvodce brněnským Bronxem' ('BRNOX – A guide to Brno’s Bronx'), otkrivajući četvrt Brna na socijalnoj margini. Za svoj su rad 2016. godine autorice dobile nagradu 'Magnesia Litera' za žurnalistiku.

Knjigu je uredio Hrvoje Kovač, a prevela ju je Suzana Kos.