15. - 17. rujna, šibenik

Danas počinje književni festival ŠKURE, u grad stižu mnogi renomirani književnici

15.09.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Drugi međunarodni festival suvremene književnosti Šibenske književne ure - ŠKURE održat će se od 15. do 17. rujna, a u sklopu festivala dodijelit će s se i prva regionalna pjesnička nagrada pokrenuta u Hrvatskoj 'Stjepan Gulin'

Drugi međunarodni festival suvremene književnosti Šibenske književne ure - ŠKURE održat će se od 15. do 17. rujna, a u sklopu festivala dodijelit će s se i prva regionalna pjesnička nagrada pokrenuta u Hrvatskoj "Stjepan Gulin".

Festival i ove godine okuplja velik broj renomiranih književnika, a počinje predstavljanjem pjesničkih zbirki Fride Šarar "Udaljena jednu stvarnost odavde", Darije Žilić "Prsti i prerije" te Igora Borozana "Kutija za konce".

Nakon toga Senka Marić predstavit će roman "Gravitacije", Magdalena Blažević roman "U kasno ljeto", a na kraju večeri Damir Kakaraš predstavit će svoj nagrađivani roman "Okretište", o kojemu smo pisali i na tportalu.

Tijekom festivala publici će se predstaviti i Miljenko Jergović, ovogodišnji dobitnik počasne nagrade Udruge austrijskih nakladnika i knjižara (HVB) za tolerantnost u mišljenju i djelovanju, te Milena Marković, dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman-poemu "Deca".

Uz njih ovogodišnje ŠKURE u Šibenik dovode i Đurđicu Čilić, Moniku Herceg, Bobu Đuderiju, Semezdina Mehmedinovića, Bojana Krivokapića, Krešimira Bagića i druge.

Zadnjega dana festivala bit će dodijeljena prva regionalna pjesnička nagrada pokrenuta u Hrvatskoj za štokavsko govorno područje "Stjepan Gulin".

Ovogodišnji finalisti su Selma Asotić "Reci vatra", Krešimir Bagić "Ponornice", Velibor Čolić "Emigrantska mantra", Miroslav Kirin "Babanija" i Nada Topić "Majka".

Program Festivala održava se na nekoliko gradskih lokacija - u Kući umjetnosti Arsen, na Trgu pape Ivana Pavla II. te ispred krstionice katedrale svetog Jakova.

ŠKURE organizira Praznik rada – centar za umjetnost i edukaciju uz podršku Ministarstva kulture i medija.