'Fantom slobode/Le Fantôme de la liberté'

Književna nagrada Nenadu Popoviću za Ukrajinske bilješke/J.de guerre en Ukraine

17.04.2023 u 16:02

Bionic
Reading

Prva književna nagrada 'Fantom slobode/Le Fantôme de la liberté', koju organizira skupina portala i redakcija iz Hrvatske i Francuske, dodijeljena je esejistu i prevoditelju Nenadu Popoviću za njegovo veliko djelo 'Ukrajinske bilješke/Journal de guerre en Ukraine'

Navedena književna nagrada honorira autore koji neiscrpnim angažmanom razotkrivaju ljudske, društvene i političke pukotine, devijacije, te pozdravljaju Nenada Popovića i njegov književni i intelektualni rad prožet dubokom humanošću, priopćili su organizatori nagrade.

Od samoga početka suočen s tragedijom rata koji je Putinova Rusija nametnula Ukrajini i ostatku Europe i svijeta, iz tjedna u tjedan skrupulozno bilježeći u svojim Ukrajinskim bilješkama/Journal de guerre en Ukraine svoja zapažanja i razmišljanja, oslanjajući se na rijetko viđenu erudiciju, intelektualnu hrabrost i prosvijetljen humanizam, Popović čitateljima nudi snažno svjedočanstvo i pokušaj objašnjavanja neobjašnjivog, kaže se u obrazloženju nagrade.

Vizija horora ukrajinske svakidašnjice već više od godinu dana proganjaju autora koji se trudi oduprijeti neprekidnim naletima boli, sudjelujući i tijelom i duhom kada sa suprugom Slađanom u svom domu pruža gostoprimstvo obitelji ukrajinskih izbjeglica. Ispreplićući stvarni život i ljudski, književni i intelektualni angažman, čitanje njegovih Ukrajinski bilješki/ Journal de guerre un Ukraine koliko je zahtjevno toliko je i oslobađajuće, ističe se u obrazloženju.

Književnu nagradu "Fantom slobode/Le Fantôme de la liberté" dodjeljuju književni, kulturni, društveni i politički portali Le Fantôme de la liberté (Pariz), Forum.tm (Zagreb) i Radio gornji grad (Zagreb), časopis Europski glasnik (Zagreb) te ukrajinski mjesečnik koji u Francuskoj izlazi od 1933. La Parole ukrainienne/Укаїнське слово/Ukrajinsko slovo (Pariz).

Plaketu književne nagrade Fantom slobode/Le Fantôme de la liberté izradila je dizajnerica i ilustratorica Dubravka Periša, a grafika darovana laureatu djelo je umjetnika Dimitrija Popovića.