Zagreb

Kino Kinoteka u novu godinu ulazi s tri noviteta

02.01.2023 u 09:56

Bionic
Reading

U novu godinu uvode nas romantična drama 'Obje strane oštrice' Claire Denis, uzbudljiva biografska priča 'Krivotvoritelj' Maggie Peren te iščekivani animirani film 'Cvrčak i mravica' Luke Rukavine

Na repertoar Kinoteke stiže "Obje strane oštrice", novi film velike francuske redateljice Claire Denis. Riječ je o uzbudljivoj romansi o ženi koja se nađe usred ljubavnog trokuta sa svojim sadašnjim partnerom i bivšim ljubavnikom. Film odlikuju Denisin nekonvencionalan pristup temi ljubavnog trokuta te kompleksna i istančana analiza emocija i karaktera, a posebnu vrijednost daju mu odlični nastupi Juliette Binoche i Vincenta Lindona. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Berlinaleu, gdje je Claire Denis osvojila Srebrnog medvjeda za najbolju režiju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Promo

Nadalje, nakon dugotrajnog procesa proizvodnje u kina nam stiže "Crvčak i mravica", prvi hrvatski dugometražni animirani film nakon dugo vremena. Priča je inspirirana klasičnom basnom, a govori o zabranjenoj ljubavi raspjevanog cvrčka Keta i radišne mravice Antonete. Režiju filma potpisuje Luka Rukavina, a uz šarmantnu i dopadljivu priču kao stvorenu za mlade gledatelje, film se može pohvaliti izvrsnom računalnom animacijom i sjajnim glasovnima uigrane glumačke ekipe.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Promo

Konačno, inspiriran istinitim događajima, "Krivotvoritelj" je uzbudljiva biografska povijesna drama smještena u Berlin 1940-ih, a prati život mladića židovskog podrijetla koji zahvaljujući svome umijeću krivotvorenja dokumenata uspijeva umaći nacističkim progoniteljima. Premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, Krivotvoritelj se može pohvaliti upečatljivom rekonstrukcijom povijesnog razdoblja te karizmatičnim nastupom Louisa Hoffmana u glavnoj ulozi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Promo

Također, na programu su i aktualni hitovi. Tu je originalni crnohumorni triler "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, zatim dojmljiva psihološka drama "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića te gorko-slatka priča o odrastanju "Garbura" Josipa Žuvana. Zanimljivo je istaknuti da su sva tri filma debitantski, a odlikuju ih sigurna režija, vrhunski glumački nastupi te svjež pristup otprije poznatim temama. Na programu i dalje prikazujemo višestruko nagrađivani "Trokut tuge", satiričan pogled na odnos ekonomije, klase i roda Rubena Östlunda, u kojoj je zapaženu ulogu ostvario Zlatko Burić. Na program je privremeno vraćen i jedan od najpopularnijih filmova s Kinotekina repertoara: spektakularni dokumentarac "Moonage Daydream" Bretta Morgena, koji kroz fascinantnu obradu vizualne i zvučne arhive gradi osebujan potret Davida Bowieja.