veteran domaćeg hip-hopa

Khan u 'Crnoj rupi': Ono što vrijedi za Dubravu, vrijedi za bilo koji kvart u Zagrebu. Ako želiš divlju situaciju, dobit ćeš je

06.02.2023 u 15:04

Bionic
Reading

U novoj epizodi 'Crne rupe' - zajedničkog projekta Yammat FM-a i tportala - dočekali smo Matiju Gečevića Khana, veterana domaćeg hip-hopa kojega je šira javnost upoznala 2007. godine, kada je otvorio zagrebački nastup slavnom 50 centu. Khan je jedan od rijetkih repera iz 'stare garde rapa' koji se uspješno prilagodio novom zvuku, odnosno trapu, a u intervjuima nikada nije krio da je isprva zazirao od tog zvuka. Prošlo je otada i desetljeće, a Khan je danas - rame uz rame s mlađim generacijama - duboko uronjen u trap kulturu te je nakon devet godina izdao album, a neumorno radi i na vlastitoj YouTube emisiji - 'Ril Tok Podcastu'

Khan je oduvijek bio poznat kao veliki radnik na domaćoj reperskoj sceni, ali i kao pomalo konfliktan tip koji "ne da na sebe". Odrastao u Dubravi, godinama je gajio imidž opasnog kvartovskog tipa koji repa tzv. boom bap, da bi se novim albumom "Niđa" - ali i nekim ranijim singlovima - okrenuo (melodičnom) trapu.

Paralelno s glazbenom karijerom, koju je revitalizirao prije nekoliko godina, Khan gura i svoj YouTube projekt, odnosno autorsku emisiju/podcast "Ril Tok", u kojoj dočekuje razne zapažene aktere; glazbenike, sportaše, influencere i druge.

Izvor: Društvene mreže / Autor: nn

O starim danima rapa, novim danima trapa, publici na YouTubeu, odrastanju u Dubravi te još mnogim stvarima porazgovarali smo s Matijom Gečevićem Khanom u novoj epizodi "Crne rupe".

Dubrava ima taj jedan gotovo mitski prizvuk nekakvog "divljeg mjesta", na kojem se ne želiš zateći. Kako je bilo ondje odrastati, koliko je Dubrava zaista divlji kvart?

Ono što vrijedi za Dubravu, vrijedi za bilo koji kvart u Zagrebu. Ako želiš divlju situaciju, dobit ćeš je. Nije tajna da je Dubrava nekoć bila više divlja nego sad, zbog svega što postoji tamo, prije svega zbog različitih nacionalnosti... Bilo je tu svega, dosta sam vidio nasilja i od svih nas koji dolazimo iz Dubrave se podrazumijeva da smo dio toga, upravo zbog te mitske atmosfere koja se stvorila i koju si spomenuo. A to ne mora biti slučaj, naravno. Djetinjstvo u Dubravi je ponekad bilo teško, ponekad lijepo, a neke stvari koje sam doživio i koje su me izgradile u osobu kakva sam danas sam mogao samo tamo doživjeti.

Ne skrivaš u intervjuima da si i sam u ranijim godinama bavljenja rapom bio vezan uz obračune, podmetanja i dissanje kolega, što se često veže uz čitavu tu rap igru. Nedostaje li ti to danas?

Ne nedostaje mi. Naučio sam svoje frustracije i agresiju izbaciti kroz trening. Boksanje u dvorani, recimo. Trudim se biti skuliraniji, jer u godinama sam i na poziciji gdje mi je teško zamisliti da se s nekim na ulici prepirem ili potučem. Prošle su mnoge godine i imam druge ciljeve u glavi. Trenutno prolazim i kroz neku krizu, sve te situacije od prije me malo muče, proganjaju.

Nedavno si izbacio novi album "Niđa". Sviđa mi se kod tebe što si među rijetkima iz stare garde repera koji je dopustio zaokret ka novom zvuku, odnosno trapu. A znam da si ranije držao odmak prema njemu. Kako je došlo do toga da si ga ipak prihvatio?

Ranije sam imao krivi pogled na taj trap, odnosno na ljude koji to rade kod nas. Ja sam tu muziku oduvijek volio, mislim da sam jedan od prvih ljudi koji je i slušao trap u Hrvatskoj. Jer, kad je to buknulo 2012. godine, živio sam u Las Vegasu i pratio sam cijelu tu scenu. Ali, imao sam problem s tim kako su hrvatski reperi prihvatili i konzumirali taj trap. Previše su ga vezali uz kriminal, pretjerivanje u svakom smislu, pa mi je to smetalo. Ali onda sam se opustio, sazrio i shvatio da se bez veze zamaram s tim. Počeo sam uživati u svemu tome i kad sam opustio um, shvatio sam koliko su ti domaći artisti koji su preuzeli trap zapravo talentirani i kreativni. I onda sam odlučio i sam okušati se u tom novom zvuku.

Izvor: Društvene mreže

Unazad koju godinu pokrenuo si i "Ril Tok" podcast, odnosno svoju autorsku emisiju na YouTubeu koja je do danas stekla priličnu gledanost i reputaciju. Zašto si krenuo u to?

Imamo respektabilne brojke u dvije godine rada, odradili smo 71. emisiju. "Ril Tok" je nastao u doba korone, imali smo viška prostora i vremena, jer su nam bili otpali neki drugi projekti zbog lockdowna... Znao sam da sam solidan u komunikaciji, da imam poznanstava i rekao sam sam sebi: zašto ne? I onda smo krenuli, a naravno da sam u cijelu priču upleo i hranu i piće, jer mislim da malo tekuće hrabrosti ponuka ljude da se otvore i pričaju, što je ispalo pun pogodak. Morao sam uvesti taj neki kvartovski, krkanski moment u to, a na kraju smo dobili projekt koji je dostigao popriličan uspjeh. Prezadovoljni smo, feedback je fenomenalan i ići ćemo još jače u trećoj sezoni.

Čitavu emisiju s Matijom Gečevićem Khanom poslušajte ovdje: