'Crna rupa'

Saša Tkačenko otkriva nam detalje o izložbi 'Stranger danger' u galeriji Trotoar

06.12.2023 u 11:03

Bionic
Reading

U trinaestoj epizodi nove sezone 'Crne rupe' - zajedničkog projekta Yammat FM-a i tportala - dočekali smo beogradskog umjetnika Sašu Tkačenka koji je uz Vuka Ćuka i Juliju Zaharijević nedavno otvorio izložbu 'Stranger Danger' u zagrebačkoj galeriji Trotoar

Radi se o prvoj izložbi u Trotoaru iz ciklusa gostovanja, a predstavlja se beogradska galerija suvremene umjetnosti Eugster II Belgrade.

Saša Tkačenko (1979.) trenutno živi i radi u Zagrebu, a u svom se umjetničkom djelovanju bavi prostorima i njihovim transformacijama pod utjecajem drugih medija, propitujući interakciju arhitektonskih karakteristika sa skulpturom, videom i instalacijom. Tkačenkovi radovi tako stvaraju dinamične situacije čiji je integralni dio publika, a često promišljaju motive i narative iz popularne kulture i suvremenog života.

Izlaže od 2008. godine, između ostalog u Centru Pompidou u Parizu, Muzeju suvremene umjetnosti u Beogradu, mumok-u (Museum Moderner Kunst) u Beču, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, MNAC-u (Nacionalni muzej suvremene umjetnosti) u Bukureštu, Times Museumu u Guandongu, ACP-u (Australian Centre for Photography) u Sydneyu, Muzeju grada Beograda, Künstlerhausu Bremen, UnionDocsu (Center for Documentary Art) u New Yorku, muzeju suvremene umjetnosti Castello di Rivoli u Torinu. Tkačenko je sudjelovao na rezidencijalnim programima u ISCP-u u New Yorku i T.I.C.A-AirLAb-u pri Tiranskom institutu za suvremenu umjetnost. Izlagao je i na umjetničkim sajmovima uključujući Liste Art Fair u Baselu i Listeov projekt Rewriting our imaginations, Art Geneve, Flash Show Budapest i Not Cancelled (online).

Radovi mu se nalaze u kolekcijama Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu i Telenorovoj kolekciji suvremene umjetnosti.

Više o njegovom radu i zagrebačkoj izložbi u Trotoaru poslušajte u novoj epizodi 'Crne rupe'.