'crna rupa'

Velika nogometna pobjeda i međuvršnjačko nasilje: Donosimo detalje predstave 'Raspucavanje'

12.12.2023 u 11:43

Bionic
Reading

U četrnaestoj epizodi nove sezone 'Crne rupe' - zajedničkog projekta Yammat FM-a i tportala - dočekali smo kazališne umjetnike Vida Baloga i Jakova Jozića iz samoborskog Kazališta Lutonjica Toporko, koji su upravo premijerno predstavili dječju predstavu 'Raspucavanje', posvećenu 'najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu', ali i temama međuvršnjačkog nasilja, rasne i spolne diskriminacije i drugih problema koje se sve češće ogledaju u našem društvu

Tog petka, 19. prosinca čak 89,86 posto upaljenih TV prijemnika gledalo je triler raspucavanja jedanaesteraca između Hrvatske i Brazila. Tri dječaka u popodnevnoj smjeni svoje škole nisu smjela gledati tu veliku pobjedu jer su bila u kazni. Jedan mentos bombon i jedna boca gaziranog pića bili su dovoljni razlog da ih učiteljica toga dana pošalje u prostoriju gdje nema TV-a, a oduzme mobitele.

Točno godinu dana poslije, predstava "Raspucavanje" donosi što su ta tri dječaka, jedan Slovenac, jedan Rom i jedno “živo” dijete bogatih roditelja radili tijekom te utakmice.

Radnja je to dječje predstave koja se tijekom vikenda premijerno izvela u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe), upravo u vrijeme kada je i počela jedna od najvećih utakmica naše reprezentacije, i koja sada nastavlja svoju turneju po hrvatskim osnovnim školama.

Utakmica čiji tijek Borna, Aleš i Kemal, glavni junaci predstave, mogu tek osluškivati samo je lajtmotiv radnje, dok tijekom izvedbe u prvi plan iskaču teme međuvršnjačkog nasilja, rasne i spolne diskriminacije i drugih problema koje se sve češće ogledaju u našem društvu.

Režiju predstave potpisuje poznati kazališni djelatnik Vid Balog koji je i autor teksta, dok glavne junake glume Jakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž

O toj predstavi, ali i dječjem kazalištu općenito razgovaramo s Vidom Balogom i Jakovom Jozićem u novoj epizodi 'Crne rupe'.

  • +20
Predstavljanje predstave 'Raspucavanje' Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL