crna rupa

Kiparica Manuela Pauk otkriva nam detalje o svojoj izložbi 'Slatki svetci'

18.12.2023 u 13:14

Bionic
Reading

U petnaestoj epizodi nove sezone 'Crne rupe' - zajedničkog projekta Yammat FM-a i tportala - dočekali smo kiparicu Manuelu Pauk koja je u Etnografskom muzeju nedavno otvorila svoju izložbu 'Slatki svetci', vlastitu interpretaciju u vrijeme Adventa sveprisutnih čokoladnih figurica

Pod utjecajem suvremene potrošačke kulture i konzumerizma, sv. Nikola postao je najpopularniji svetac, a upravo je čokoladni slatkiš tog sveca polazišna točka ove izložbe.

Autorica kroz suvremeni oblik inspiriran čokoladnom figurom rekonstruira tradicionalne priče o svecima, te kroz pop artističku reinterpretaciju želi imaginirati i ostale žitelje kršćanskih nebesa kao čokoladice i kekse, ističe se u najavi izložbe o kojoj razgovaramo u novoj "Crnoj rupi".

Manuela Pauk (1994., Zagreb) diplomirala je kiparstvo u klasi Peruška Bogdanića na Akademiji likovnih umjetnosti 2019. Imala je samostalne i skupne izložbe i manifestacije Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za Projekt "Skica“.

Njezina izložba "Slatki svetci" je dio velikoga izložbenog projekta Etnografskoga muzeja "Intimni prostori svakodnevice", a ostaje otvorena do 14. siječnja.

  • +28
Otvaranje izložbe 'Slatki svetci' Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Novu epizodu "Crne rupe" poslušajte u nastavku: