OP PICASSA DO HIRSTA

Kći katarskog emira najmoćnija u svijetu umjetnosti

24.10.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Šeika Al-Majasa bint Hamad al Tani najmoćnije je ime u svijetu umjetnosti zbog iznosa koji je u protekloj godini potrošila kupujući umjetnička djela za katarske muzeje, objavio je časopis Artreview koji svake godine objavljuje popis sto najutjecajnijih osoba i institucija u svijetu kulture

Kći katarskog emira na kupovinu umjetničkih djela od privatnih vlasnika i na dražbama troši godišnje oko milijardu dolara kako bi osigurala vrhunska umjetnička djela za muzeje u Dohi.

'Mislim da brojevi jasno govore sami za sebe i o njezinoj važnosti za tržište umjetnina', kazao je urednik ArtReviewa Mark Rappolt.

Vjeruje se da ona stoji iza anonimne kupovine rekordno plaćenog platna Cezanna koji je koštao 250 milijuna dolara prije dvije godine. Ta je akvizicija lansirala muzejski kompleks u Dohi među najveće svjetske muzeje.

Poznato je da šeika u svojoj zbirci ima djela jednog od najvećih umjetnika prošlog stoljeća - Picassa kao o kontroverznog suvremenog umjetnika Damiena Hirsta i drugih.

Sljedeća tri mjesta pripala su galeristima Davidu Zwirneru, Iwanu Wirthu i poznatom Larryju Gagosianu, dok peto mjesto dijele voditelji Serpentinske galerije Hans Ulrich Obrist i Julia Peyton-Jones.

Kineski umjetnik i aktivist Ai Weiwei ove je godine na osmom mjestu nakon što je lani bio treći, dok je Marina Abramović s lanjskog 35. učinila skok na 11. mjesto.

Ove su se godine na popisu, koji se objavljuje 12. godinu za redom, prvi puta pojavile i dvije umjetničke škole - frankfurtska Staedelschule na 78. i njujorška Bard Center for Curatorial Studies na 80. mjestu.

'Dvije škole odgovorne su za obrazovanje generacija umjetnika i kustosa čiji se utjecaj osjeća širom svijeta', stoji u Artreviewu.

Najmlađa osoba na popisu je utemeljitelj bloga Contemporary Art Daily Forrest Nash (25) koji je na 93. mjestu.

ArtReview je vodeći časopis posvećen modernoj umjetnosti koji se izdaje od 1949.