DAMIR KARAKAŠ

Kao Ličanin i otac dvoje djece, pozivam da glasate PROTIV!

28.11.2013 u 15:46

  • +19

Hrvatsko društvo pisaca

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

Predrag Raos nastojao je svim sredstvima zaustaviti održavanje konferencije za novinare u Hrvatskom društvu pisaca koju je to društvo zajedno s hrvatskim P.E.N. centrom najavilo na temu referenduma o braku, kako bi objavilo svoje PROTIV, no ona se ipak uspjela održati nakon što je Raosa odvela policija

'Vi nećete reći ništa, ja ću govoriti, možete istupati isključivo kao građani, a ne ovdje! Ovo je jedna banda uzurpatora koja koristi ovo strukovno udruženje za političku i pedersku propagandu. Ne smijete nametati jedan svjetonazor, ekstremizam, širiti govor mržnje i vjerski fundamentalizam. Ovo je pluralističko društvo koje mora biti otvoreno svim svjetonazorima!', vikao je i bjesnio Raos, dok su ga svi prisutni, među kojima su bili predsjednica P.E.N.-a Nadežda Čačinović, predsjednik HDP-a Nikola Petković, pisci Velimir Visković, Mani Gotovac, Damir Karakaš, Predrag Matvejević, Zoran Ferić, Srećko Horvat, Vjeran Zuppa i drugi, nastojali smiriti i nagovoriti da svoje stavove izloži u smirenijem i prikladnijem tonu, nakon što i drugi dobiju priliku za govor.

Uz najvulgarnije uvrede upućene Nadeždi Čačinović i Predragu Matvejeviću ('Kuš, babo!' i 'Puš k…., ljubitelju pedera!'), Raos je okupirao dvoranu te su svi okupljeni napustili prostoriju nadajući se nastavku civiliziranog razgovora u predvorju. Međutim Raosovo divljanje kulminiralo je i fizičkim nasiljem te je u jednom trenutku izvukao suzavac kojim je pošpricao Nikolu Petkovića, a kolateralne žrtve bili su svi koji su se našli u blizini.

Predrag Raos pošpricao pisce suzavcem, pokupila ga policija

Ubrzo je stigla policija i Raos je otpraćen u policijsku postaju, a nakon što je suzavac izvjetrio, održana je i najavljena tiskovna konferencija.

'Zabrinjavajući sindromi društva zahtijevaju da svatko od nas tko je javna osoba mora zauzeti stav', započela je Nadežda Čačinović, napominjući da je stav PROTIV bolji za budućnost Hrvatske i demokracije.

'Jednoglasno smo na upravnom odboru donijeli odluku da ćemo se izjasniti protiv pokušaja da se jednu grupu građana degradira u poziciju građana drugog reda. Ako ovo prođe, to će biti samo jedan u nizu referenduma kojima se nastoji vratiti našu državu u srednji vijek. Sljedeća tema će biti zabrana umjetne oplodnje, zatim abortusa, ukidanje prava manjina… Ako heteroseksualna većina ne stane na stranu manjine, suočit ćemo se s regresijom društva', objasnio je Velimir Visković i dodao da se moramo zapitati hoćemo li se vratiti u doba provođenja nasilja nad homoseksualcima.

'Stav PROTIV je stav predsjedništva i upravnog odbora, ne očekujemo da je to generalni stav HDP-a. U Društvu svatko ima svoj stav i svoje mišljenje, a ovo je naše i imamo potrebu javno ga izreći. Očito je posrijedi agresivan i civilizacijski nedopustiv iskaz grupe koja sebi daje prava obespravljivati jednu društvenu skupinu. Oni izjednačavaju brak i obitelj, a to su odvojeni pojmovi. To je vrlo opasna i ultrakonzervativna akcija. Smatram da su i sami pobornici referenduma izmanipulirani te da im treba kršćanski pružiti ruku i pomoći im da se izjasne protiv', kazao je Nikola Petković te riječ prepustio Mani Gotovac

'Čim se pojavila udruga 'U ime obitelji', meni se odmah činilo da je protiv obitelji i učinilo mi se da bi moglo dolaziti do ovakvih incidenata kakvom smo i danas svjedočili. Zašto se 48 milijuna kuna ne uloži u dječji vrtić, bolnicu, zašto se ne uloži u učenje i izučavanje? Ovo što oni rade je laž, licemjerje i promocija vjerovanja u nešto što uništava svijet. Uvjeravaju nas da ne smijemo biti različiti, drugačiji, da ne smijemo voljeti koga želimo i biti slobodni. Takav projekt je vrlo opasan za naše društvo', kazala je Gotovac.Ogorčen je i Damir Karakaš

'Sa strahom se pitam koje je sljedeće referendumsko pitanje? Kao pisac, Ličanin, otac dvoje djece i trećega koje je na putu, pozivam sve da glasaju PROTIV za bolju Hrvatsku', kratko je izjavio Karakaš.

Na konferenciji su davanje glasa PROTIV elaborirali i Zoran Ferić, Vjeran Zuppa i Predrag Matvejević, koji je nakon svoje 'porcije' suzavca napomenuo 'da nikad u svojih 50 godina staža u Društvu književnika nije doživio ovakav sramotni incident' te je zatim pozvao na komunikaciju, razumijevanje i viši stupanj tolerancije prema svim ugroženim manjinama.

'Nakon uspjeha ovog referenduma možemo očekivati svakakva zla. Moramo se pobuniti i reagirati na vrijeme - u nedjelju, ali i poslije na javnim istupima', zaključio je Ferić

Tako je inicijativa PROTIV hrvatskih intelektualaca obilježena incidentom jednog od pisaca, a njihovi apeli izrečeni su u potresnom i tjeskobnom ozračju. Upravo onakvom kakvo je referendumsko pitanje stvorilo u cijeloj državi.

Jer, unatoč tome što će javnost zasigurno osuditi ovakav agresivni ispad, ne treba se zavaravati: većina anonimnih komentatora čestitat će 'gospodinu' Raosu, iako vjerojatno nikad nisu ni čuli tko je on, a kamoli pročitali neku njegovu knjigu, i potapšati ga po ramenu uz zlokobno odobravanje bacanja suzavca na intelektualnu elitu, te tzv. 'promicatelje i ljubitelje pederluka'.