u režiji anastasije jankovske

[FOTO] U riječkom HNK premijerno odigrani 'Rastanci' po romanu Mani Gotovac

28.03.2023 u 09:37

Bionic
Reading

U HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak je premijerno odigrana predstava "Rastanci" po posljednjem istoimenom romanu Mani Gotovac, u prilagodbi Elvisa Bošnjaka i režiji Anastasije Jankovske

Riječ je o ljubavnoj priči Luv i Luz, žudnji, preljubima i rastancima. Luv i Luz igraju Tanja Smoje i Janko Popović Volarić, ljubavnici i supružnici, koji se nakon godina zajedničkog života razilaze pa ponovno sreću u nekoliko navrata, ostajući povezani do kraja.

S obzirom na to da se odnos glavnih likova u romanu u bitnome podudara s onim Mani Gotovac i scenografa, likovnog umjetnika, pisca i redatelja Željka Senečića, a njemu je i posvećen, redateljica Jankovska je u najavi predstave istaknula da Luz i Luv u predstavi nisu Gotovac i Senečić te da predstava ne govori o Maninom životu.

Kako je u uvodu romana napisala sama Mani Gotovac, događaji u romanu izmišljeni su, imena i prezimena ponekad stižu iz zbilje, ali sve u vezi s njima pripada isključivo mašti. U romanu i predstavi se spominju stvarne osobe iz zagrebačkih umjetničkih i novinarskih krugova proteklih desetljeća.

Scenografkinja i kostimografkinja je Marita Ćopo, a koreograf Pravdan Devlahović. U ostalim ulogama su Jelena Lopatić, Damir Orlić, Leonora Surian Popov, Denis Brižić, Romina Tonković, Deni Sanković, Jasmin Mekić, Ana Marija Brđanović, Mario Jovev, Ivna Bruck i drugi. Autor glazbe je Grisha Levchenko, a autor video projekcija Martin Šatović.

  • +13
Premijera predstave 'Rastanci', nastale po romanu Mani Gotovac Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Prije predstave u zgradi riječkoga HNK je otvorena izložba "Mani u Rijeci", u spomen na razdoblje od  2003. do 2007. kad je Mani Gotovac bila intendantica ovoga kazališta. Predstavljen je niz fotografija iz riječkoga razdoblja Mani Gotovac, kratka sjećanja i uspomene njezinih tadašnjih suradnika, kazališni plakati, izbor iz tiska, ali i pogled u osobni život zahvaljujući predmetima koje je posudila njezina kći Katja Gotovac.

Mani Gotovac (1939.-2019.) bila je teatrologinja, kazališna kritičarka i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta, najprije u splitskom, a potom u riječkom HNK-u. Pokrenula je međunarodni festival Riječke ljetne noći, bila je izbornica i članica žirija hrvatskih i međunarodnih festivala, a u nizu predstava sudjelovala je kao dramaturginja, umjetnička savjetnica, suradnica ili suautorica.

Kako je predstava odigrana na Svjetski dan kazališta, pred početak predstave je glumica riječkoga HNK Olivera Baljak pročitala poruke na svjetskoj razini egipatske glumice Samihe Ayoub i redatelja i sveučilišnog profesora Želimira Mesarića na hrvatskoj.