ONLINE TRIBINA

Kandidati za gradonačelnika Rijeke o kulturnoj politici

07.04.2021 u 22:13

Bionic
Reading

Osmero kandidata za gradonačelnika Rijeke u srijedu je sudjelovalo na online tribini o kulturnoj politici Rijeke, izlažući svoje stavove o razvoju kulturne djelatnosti, modelima financiranja te ulozi kreativnih industrija

Moderator tribine u trajanju nešto kraćem od tri sata bio je riječki novinar i književnik Davor Mandić. Organizator je bila organizacija u kulturi GSG.

Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku) ustvrdila je da je za procjenu mogućnosti ulaganja u kulturu iz proračuna i njen razvoj bitno sagledati stanje u gradskim financijama. Kulturi namjeravamo dati visoku poziciju ako bude dovoljno resursa, rekla je.

Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura) smatra da politika ne bi trebala upravljati kulturom, nego samo osiguravati novac za njeno djelovanje. "Paradoksalno je da je projekt Europske prijestolnice kulture, u kojeg je mnogo uloženo, doveo do rasula u riječkoj kulturi i uništenja kulturnih institucija", ocijenio je.

"Važno je zadržati postignute standarde, dodatno kulturu otvarati raznorodnim interesima i izričajima, uz mogućnost pokušaja i pogrešaka te eksperimentima", rekao je Marko Filipović (SDP). Potrebno je aktivirati nove prostore za kulture djelatnosti, poput kompleksa Benčić te zadržati međunarodne kontakte stečene tijekom projekta EPK, naveo je.

Kandidat PGS-a za riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš važnim je ocijenio oslanjanje na lokalne snage i kulturne institucije. Bitno bi bilo zadržati kulturnu produkciju na razini proteklih nekoliko godina, u okviru EPK i u pripremi tog projekta, dodao je.

Katarina Peović (Radnička fronta) ocijenila je najvažnijom programsku djelatnost kulture, zaštitu kulturnih radnika od prekarnih uvjeta te dostupnost i demokratizaciju kulture. Jedina mogućnost za razvoj i jačanje kulture je snaženje gospodarstva u gradu, ustvrdila je.

Nezavisni kandidat Davor Štimac ocjenjuje da su riječke vlastite mogućnosti za provedbu kulturne politike ojačali pojedinci pristigli iz drugih sredina zahvaljujući EPK. Ocijenio je da će dovršetak izgradnje novih objekata u kulturi biti znatno opterećenje za proračun, ali da ih je nužno provesti do kraja.

Vedran Vivoda (Akcija mladih) predlaže uvođenje sustava gradskih vaučera za kulturu, koje bi građani mogli koristiti za kulturne programe po želji. Na taj način bi se moglo sagledati koji je interes građana za pojedinim programima, te ih tako i vrednovati, rekao je.

"Infrastrukturni objekti će se izgraditi, ali je pitanje kako će financirati djelovanje u njima, u okolnostima očekivanog smanjenja proračunskih iznosa u sljedećem razdoblju", rekao je Nebojša Zelič (Možemo!). Založio se za disperziju kulture po Rijeci i veću ulogu kvartova u stvaranju programa.

sve osim nogometa

Učitavanje...