IZLOŽBA U LJUBLJANI

Kako su se radile i opremale knjige u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2018 11:14
  • Objavljeno 07.03.2018 u 11:14
Trogirski blagdanski evanđelistar

Trogirski blagdanski evanđelistar

Izvor: Screenshot / Autor: NSK

Izložba 'Knjižna umjetnost u Hrvatskoj' (Book Art in Croatia), kojom se predstavlja povijesni presjek izrade i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba otvorena je 6. ožujka u Ljubljani, u prostorijama Narodne in univerzitetne knjižnice

Izložbu je pripremila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji sa slovenskom nacionalnom knjižnicom.

Izložbu je otvorio slovenski ministar kulture Anton Peršak, a sudjelovali su i Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Martina Rozman Salobir, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice u Ljubljani, Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture, hrvatska veleposlanica u Ljubljani Vesna Terzić i autor izložbe Milan Pelc.

'Postavljanje izložbe B'ook Art in Croatia' u Narodnoj in univerzitetnoj knjižnici u Ljubljani nastavak je dugogodišnje lijepe suradnje dviju ustanova koje mnogo toga veže, kao što nas veže i Beramski Misal koji je dio ove izložbe', rekla je na otvorenju ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tatijana Petrić.

Izložba 'Book Art in Croatia' predstavlja povijesni presjek izrade i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba. Obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja, od srednjovjekovnih evanđelistara i misala do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko–književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno–grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše domete umjetničkog oblikovanja knjige u Hrvatskoj. Autor izložbe, povjesničar umjetnosti Milan Pelc odabrao je šezdeset jedinica koje su slovenskoj publici predstavljene na panoima (preslika, bibliografski opis i kratak opis).

Izloženo je i nekoliko odabranih pretisaka i izvornika Beramskog Misala (14./15. stoljeće) Bartola Krbavca, koji se čuva u ljubljanskom NUK-u. 'Jasno je da ova izložba ne može dati ni dubok ni sveobuhvatan pregled nacionalne knjižne baštine. Njezina je svrha u prvom redu osvijetliti pojedine ključne momente u složenom povijesnom tijeku. Ona će vas tek podsjetiti na njegove najvažnije specifičnosti. Ona će vam tek odškrinuti vrata jedne goleme biblioteke koja se formirala na povijesnom tlu Hrvatske u vremenskom rasponu od 15 stoljeća', rekao je autor izložbe Milan Pelc. On je podsjetio na misao znamenitog hrvatskog povjesničara Vjekoslava Klaića koji je 1913. zapisao: 'Maleni narodi, ako hoće da se održe, moraju se odlikovati vanrednim vrlinama', dodavši kako je jedna od tih vrlina i njegovanje knjižne kulture i umjetnosti knjige kao temeljne sastavnice nacionalnoga identiteta.  

Izložbu 'Knjižna umjetnost u Hrvatskoj', koja je postavljena u izložbenoj dvorani ljubljanskog NUK-a, prati istoimeni katalog s uvodnim esejom i kratkim opisom izložene građe. Izložbu, koja prigodno u Europskoj godini kulturne baštine odražava bogatstvo i raznolikost ovog važnog dijela hrvatske baštine i nacionalnog identiteta, slovenska će javnost moći pogledati do 19. ožujka 2018.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!