USKORO

Dani otvorenih vrata i Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

13.02.2018 u 19:05

Bionic
Reading

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu posebnim će programom u četvrtak 22. veljače obilježiti Dan Knjižnice, a tim povodom i ove će godine u sklopu tradicionalnih 'Dana otvorenih vrata' 20. i 21. veljače svi zainteresirani moći obići Knjižnicu, njezine zbirke i upoznati se s njezinim radom

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obilježava se 22. veljače, na dan kada je 1483., godine tiskana prva hrvatska tiskana knjiga, 'Misal po zakonu rimskog dvora'. Riječ je o jednom od najvrjednijih djela hrvatske kulture koje Knjižnica čuva, prvom misalu u Europi koji nije otisnut latinicom, a svjedoči o društvenom, gospodarskom, kulturnom i intelektualnom potencijalu Hrvata u drugoj polovini XV. stoljeća.

Slovo uglate glagoljice Iže (transliterirano latiničko 'i'), odabrano kao logotip NSK u Zagrebu, preuzeto je upravo iz Misala, najstarije inkunabule na hrvatskom jeziku.

Dan NSK u Zagrebu bit će obilježen svečanim programom u četvrtak 22. veljače, na kojem će biti predstavljeni najznačajniji aktualni projekti Knjižnice i dodijeljena Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za poseban doprinos knjižničarskoj struci.

Danu Knjižnice prethode već tradicionalni Dani otvorenih vrata 20. i 21. veljače, kada svi zainteresirani mogu obići Knjižnicu, njezine zbirke i upoznati se s njezinim radom.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata, za sve zainteresirane bit će organiziran obilazak Knjižnice pod stručnim vodstvom koji uključuje posjet Zbirkama građe posebne vrste - Zbirci rukopisa i starih knjiga, Zbirci muzikalija i audiomaterijala, Grafičkoj zbirci te Zbirci zemljopisnih karata i atlasa. Posjetitelji će također moći posjetiti Čitaonice s otvorenim pristupom građi, Čitaonicu periodike, Zbirku knjižnične građe o Domovinskom ratu, Zbirku inozemne Croatice, Zbirku službenih publikacija, Centar za mikrografiju te Zatvoreno spremište.

U povodu Međunarodnog dana materinskog jezika, u srijedu 21. veljače, u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje održat će se i koncert na kojem će nastupiti glazbenice Lidija Bajuk, Dunja Knebl i Elis Lovrić s izvedbama na trima hrvatskim narječjima.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu najveća je i najstarija knjižnica u Hrvatskoj, a prostire se na 44 432 kvadratnih metara s čak više od 130 kilometara polica s knjigama, približno tri milijuna svezaka i više od 46 digitalnih zbirki.