ŽIVOT NOBELOVCA

Kako je Gabriela Garcíju Márqueza uhodio biograf

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 29.10.2009 12:01
  • Objavljeno 29.10.2009 u 10:29
gabriel garcia marquez

gabriel garcia marquez

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa press

Autorizirana biografija Gabriela Garcíje Márqueza izlazi na hrvatskom za Interliber, a tportal ekskluzivno donosi ulomke i fotografije iz knjige Geralda Martina 'Gabriel García Márquez: Život' (Sandorf), na kojoj je autor radio gotovo dva desetljeća

Rukopis knjige koji je službeni Márquezov biograf Martin napisao imao je preko dvije tisuće stranica i morao ga je skratiti na 600, što ga je dovodilo do ludila, priznao je u jednom intevjuu. Taj podatak najbolje ocrtava koliko vremena i rada stoji iza prve autorizirane biografije latinoameričkog nobelovca.

sipa

sipa

Izvor: Sipa Press / Autor: -

Márquez je dobio Nobela 1982. godine

Martin je, naime, gotovo 20 godina istraživao život i rad jednog od najboljih živućih pisaca svjetske književnosti. Išao je tragovima Márquezova života i pritom razgovarao s tristotinjak ljudi koji su obilježili Gabov život.

Susretao se s njegovim dobrim prijateljem Fidelom Castrom, intervjuirao bivšeg španjolskog premijera Felipea Gonzalesa, pričao s piscima Carlosom Fuentesom, Mariom Vargasom Llosom i Alvarom Mutisom, ispitivao Márquezovu ženu i sinove, majku, braću i sestre, književnog agenta i prevoditelje, većinu njegovih najbližih prijatelja i profesionalnih suradnika, a nije zaobišao ni njegove suparnike.

U konačnici, Márquezova biografija može se čitati kao povijest čitave Latinske Amerike dvadesetog stoljeća.

sipa

sipa

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Rad na knjizi započeo je na nagovor izdavača još 1990. Kao mladi sveučilišni profesor latinoameričke književnosti, Gerald Martin pristao je pisati Márquezovu biografiju uz uvjet da je autorizira sam autor 'Sto godina samoće', prema istraživanju među piscima, najutjecajnijeg romana suvremene književnosti.

Martin je, nesiguran pred bardom latinoameričke književnosti, inzistirao da ga sam Márquez smatra dostojnim te zadaće.

Uputio se na književni kongres u Havanu s ciljem da s Márquezom, koji u glavnom kubanskom gradu ima svoju rezidenciju, stupi u kontakt. Međutim, tijekom konferencije se Garcíji Márquezu nije moglo prići pa se Martin odučio na očajnički potez – kao uhoda, jutro je proveo pred piščevom kućom sve dok nije naišla Márquezova urednica koju je poznavao iz akademskih krugova. Potjerala ga je u hotel i obećala da će mu dogovoriti sastanak s Gabom.

Bez novih romana

Gerald Martin na predstavljanju biografije u Meksiku rekao je da ne vjeruje kako će Marquez  više objavljivati, unatoč tome što piše. Pisac je, pak, nedavno rekao: 'Jedino je sigurno - ništa drugo i ne radim nego pišem. Moj se rad ne sastoji u objavljivanju nego u pisanju. Jedino znam kad će kolači koje pripremam biti pečeni'.

Kako je kasnije ispričao Martin, polusatni razgovor s piscem smirio ga je. Márqueza su zanimali njegovi stavovi o politici, ekonomiji i književnosti te mu je ubrzo poklonio povjerenje, uz opasku: 'Pišite što želite, samo nemojte da ja moram raditi vaš posao.' Ispratio ga je uz rečenicu: 'Sve će biti dobro', kao da ga žali zbog posla što ga očekuje.

Njihovo višegodišnje prijateljstvo rezultiralo je prvom autoriziranom biografijom slavnog pisca, a Gabo je, pročitavši je, prokomentirao: 'Dobro je, ja bih neke stvari možda drugačije napisao, ali, sve u svemu, dobro je.'

Čitajte ulomke iz biografije:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi