EUROPEA U DVORIŠTU

K. Bang Foss: 'Smrt vozi Audi' je kritika danske socijalne države

08.02.2017 u 13:12

Bionic
Reading

Književni festival Naklade Ljevak 'Europea U dvorištu' ugostio je u utorak u Zagrebu nagrađivanog danskog književnika Kristiana Bang Fossa, čiji je roman 'Smrt vozi Audi', nagrađen nagradom Europske unije za književnost 2013., nedavno objavljen u izdanju Ljevaka

Knjigu su s danskog preveli Dora Maček i Mišo Grundler, koji su, uz književnicu Ivanu Bodrožić, sudjelovali u razgovoru s autorom u cafeu U dvorištu.

Bodrožić je uvodno navela kako je riječ o prvoj proljetnoj tribini tog inače tradicionalno jesenskog festivala, nakon što su organizatori odlučili popularnu književnu manifestaciju, u njezinoj petoj sezoni održavanja, u 2017. proširiti na još jedan ciklus.

Zagrebačku književnu scenu tako će u veljači i ožujku ove godine obogatiti troje uspješnih i zanimljivih europskih autora, a prvi u nizu je Kristian Bang Foss, jedan od najtalentiranijih danskih pisaca mlađe generacije čiji je nagrađeni treći roman 'Smrt vozi Audi' najavljen kao satiričan, crnohumorni i dirljivi roman ceste.

'Bang Foss je prvi gost naše prve proljetne Europee, i ujedno prvi autor koji nam dolazi iz Danske. Riječ je o autoru vrlo neuobičajene biografije, koji je prvo studirao matematiku i fiziku pa završio akademiju za pisce. U Danskoj je radio u McDonald'su i kao poštar, i ima bogato životno iskustvo, što se može vidjeti iz njegove knjige, koja je prepuna životnih detalja', kazala je Bodrožić.

U njoj autor daje nešto drugačiju sliku države koja je izmislila hygge, dansko umijeće življenja, napomenula je.

Bang Foss (1977.), diplomirao je 2003. na Danskoj književnoj akademiji. Već je njegov prvi roman, 'Fiskens vindue' (Riblji prozor, 2004.), svojim dotjeranim stilom impresionirao književnu kritiku, kao i roman 'Stormen i 99' (Oluja u 99, 2008.), prožet crnim humorom i smislom za apsurdno, istaknula je.

Njegov treći roman 'Smrt vozi Audi' dobio je 2013. godine Nagradu EU za književnost.

Naličje države blagostanja

Pisan zabavnim i ujedno poetskim stilom, roman 'Smrt vozi Audi' za glavnog (anti)junaka ima marketingaša Asgera, koji živi u Kopenhagenu sa svojom djevojkom i njezinom kćeri i radi u reklamnoj agenciji.

Nakon što dobije otkaz a djevojka ga ostavi, Asger je uskoro prinuđen prihvatiti posao pomoćnika invalidnoj osobi u turobnom naselju na periferiji Kopenhagena, gdje se brine za invalida Waldemara. Njihova dnevna rutina ogledni je primjer krajnjeg beznađa, no Waldemar je smislio izlaz: plan mu je posjetiti glasovitog iscjelitelja koji živi u Maroku. Našavši se uskoro na putu kroz Europu, njih dvojica shvate da ih prati osoba u crnom Audiju. Dok se približavaju Maroku, putovanje se pretvara u utrku sa smrću...

Bang Foss je istaknuo kako je ta knjiga iznikla iz njegova vlastita iskustva, jer i sam je, prije nego je postao uspješan pisac, između ostalog radio kao asistent invalidu u predgrađu Kopenhagena, 'i nikako mu nije bilo jasno zašto je tamo'.

'Na tome sam primjeru temeljio osnovnu građu romana, knjiga ima elemenata iz stvarnog života, no većim je dijelom ipak riječ o fikciji', pojasnio je.

U romanu Bang Foss razotkriva i satirizira naličje danske države blagostanja, gdje nema kraja mogućnostima ostvarivanja pomoći za obespravljene i potrebite.

Autor je kazao kako se želio kritički osvrnuti na dansku socijalnu državu, 'na društvo koje inače veličamo; htio sam ga secirati, pokazati tu njegovu malo lošiju stranu'.

'Naravno, neupitne su i goleme prednosti toga društva, no mislim da je uvijek vrijedno dati zdravu kritiku, jer takav sustav ujedno ljude čini vrlo razmaženima. To je ono o čemu pričam', kazao je Bang Foss.

Naslov mu se nekako sam nametnuo jer Audi vidi kao simbol moći: 'U vrijeme kad sam počeo pisati knjigu, a bilo je to vrijeme izbijanja gospodarske krize 2008., vozila ga je danska premijerka; u Danskoj ga voze kriminalci, a vozio ga je i jedan uspješan danski biznismen koji je kasnije razotkriven kao prevarant, koji je nakon što su otkrivene njegove malverzacije Audijem prvo proputovao SAD a tek se onda predao vlastima', kazao je.

S druge strane, Waldemar je bespomoćan, on ne vozi Audi već Volkswagen, pa se ideja da on bježi od Audija i da ga taj Audi na kraju dostigne činila posve odgovarajućom, dodao je pisac.

Roman je kritika proglasila 'histerično zabavnim štivom paklenske poetike, romanom o bolesti i očaju ali i o nadi i prijateljstvu, melankoličnom i poetskom komedijom apsurda iz pera stilskog majstora istančana osjećaja za groteskno'.

Nakon Bang Fossa, Europea će u Zagrebu do konca ožujka ugostiti još i češkog pisca Jana Nemeca (7. ožujka), te nizozemsku spisateljicu Marente de Moor (23. ožujka).