predsjednica žirija

Julianne Moore otvorila Venecijanski filmski festival

01.09.2022 u 10:43

Bionic
Reading

Venecijanski filmski festival otvoren je u srijedu uvodnim riječima predsjednice žirija, glumice Julianne Moore koja je govorila o budućnosti filmske umjetnosti

Prvi film prikazan u srijedu navečer u konkurenciji za nagrade je "White Noise" u režiji Noaha Baumbacha.

Moore je kazala da je za nju velika čast što ove godine predsjeda filmskim žirijem, prisjetivši se svog prvog dolaska u Veneciju.

"Prvi put došla sam u Veneciju s američkom sapunicom 1986. Da sam tada znala da ću jednog dana predsjedati žirijem, pala bih u kanal", rekla je.

S još šest članova žirija Moore treba odgledati 23 filma u konkurenciji za Zlatnog lava, glavnu nagradu koja će biti dodijeljena 10. rujna.

Julianne Moore otvorila Venecijanski festival Izvor: Profimedia / Autor: Marechal Aurore/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

White Noise je, inače, produkcija Netflixa koji je ove godine došao u Veneciju s nizom ostvarenja: biografijom o Marilyn Monroe "Blonde" u režiji Andrewa Dominika, filmom "Bardo" redatelja Alejandra G Iñárritua te filmom "Athena" koji je režirao Romain Gavras.

Činjenica da se streaming platforma natječe s toliko filmova ne treba zabrinjavati, smatra Moore.

"Čini mi se da rasprava o budućnosti kinematografije često skrene na temu komercijalne strane, da je vrlo usmjerena na zaradu", rekla je.

"Meni je najvažnije ono što je stvoreno. Mi nastavljamo stvarati", rekla je i ocijenila da će uvijek biti novih tehničkih načina da se umjetnost predstavi. 

"Način na koji živi, način na koji se svijet razvija, sve se to stalno mijenja. Ali ne i umjetnost. Ona je stalna. Ljudi će uvijek pričati priče i uvijek će pronalaziti nove načine da ih ispričaju", rekla je.